• Drama Korea

    Drama Korea : Good Witch (2018)

    Drama : Good Witch|Genre : Romantik Komedi|Negara : Korea|Episode:  40 (35 minit 1 episod) |Pelakon Utama :  Lee Da Hae, Ryu Soo Youn, Bae Soo Bin, Lee Deok Hwa | Pengarah: Oh Se Gang |Episode:  40 (35 minit 1 episod) | Pelakon Utama:  Lee Da Hae, Ryu Soo Youn, Bae Soo Bin, Lee Deok Hwa | Pengarah: Oh Se Gang

    Sinopsis

    Mengisahkan sepasang kembar bernama Cha Sun-Hee dan Cha Do-Hee (Lee Da Hae) yang mempunyai perwatakan berbeza. Sun Hee seorang kakak yang tidak mempunyai pekerjaan tetap telah berkahwin dengan Bong Cheon-Dae (Bae Soo Bin) dan mempunyai seorang anak perempuan. Sun Hee mempunyai perwatakan yang baik, setia kepada suami, lemah lembut dan suka membantu orang. Manakala adik kembarnya Do-Hee bekerja sebagai pramugari di syarikat penerbangan Doeghoe yang mempunyai perwatakan pemarah, kasar dan kaki cukur kepada lelaki kaya. Pada suatu hari, Do Hee telah dimasukkan hospital dan memerlukan rawatan yang berpanjangan di hospital. Dia telah meminta kakaknya Sun Hee menggantikan tempatnya sebagai pramugari untuk menyelesaikan tugas misteri di syarikat penerbangan Donghoe. Di situlah Sun Hee telah bertemu dengan juruterbang bernama Song Woo Jin (Ryu Soo Young).

    Review Drama Korea : Good Witch

    Pasangan kembar Cha Sun Hee dan Cha Do Hee yang berlainan perwatakan

    Drama ini dimainkan pelakon senior dalam industri Kdrama iaitu Lee Da Hae yang popular dengan drama My Girl dan Hotel King. Lee Da Hae telah berjaya membawa watak kembar yang mempunyai sifat baik dan jahat. Kembar baik yang bernama Cha Sun-Hee suka membantu orang sehingga orang lain mengambil kesempatan terhadapnya. Manakala watak adik bernama Cha Do Hee yang mempunyai sifat negatif iaitu bercita-cita tinggi sehingga sanggup melanggar undang-undang untuk mencapai matlamatnya.

    Sebagai kakak, Su Hee telah banyak berkorban untuk keluarganya dengan memberi peluang kepada Da Hae sambung belajar sedangkan Sun Hee terpaksa bekerja untuk membantu ibunya dan Da Hae.

    Kehidupan Cha Sun Hee dan Cha Do Hee yang berbeza

    Sun Hee telah bercinta dan berkahwin dengan Bong Cheon-Dae (Bae Soo Bin) namun suaminya seorang pemalas dan lebih malang lagi ibu mertuanya juga bergantung duit Su Hee. Walau bagaimanapun, Sun Hee tetap melayan dan menjaga suami dan ibu mertuanya dengan baik.

    Suami dan ibu mertua Sun Hee yang pemalas

    Dalam drama ini kita berasa sakit hati apabila adik beradik kembar pun sanggup membenci kembarnya iaitu kakaknya sendiri Su Hee. Dae Hae membenci kepada Sun Hee dan menganggap Sun Hee terlampau baik sangat dengan orang sekelilingnya, suka hidup bersederhana dan tidak bercita-cita tinggi.

    Bagi Da Hae yang penting dalam kehidupan adalah duit, kuasa dan pangkat. Da Hae bekerja sebagai pramugari dan berjaya mendapat pengiktirafan pramugari terbaik di syarikat penerbangan Donghae dengan cara menggunakan pengaruh orang atasan. Dia digelar sebagai ahli Sihir Kejam dan tidak disukai oleh kawan-kawan sekerjanya.

    Namun, Da Hae telah jatuh sakit dan meminta Sun Hee menyamar sebagai dirinya dan menjalankan tugas pramugari. Sun Hee yang mempunyai hati yang lembut telah bersetuju untuk membantu adiknya.

    Cha Do Hae sedang menerima rawatan

    Sun Hee cuba menyamar sebagai Da Hae yang mempunyai sifat tegas dan garang namun sifat baiknya di dalam dirinya telah menjadikan penyamarannya menjadi lucu.

    Ditambah dengan Sun Hee tidak mempunyai pengalaman bekerja sebagai pramugari telah menjadi keadaan kucar kacir. Pada masa yang sama kerja-kerja jahat dilakukan oleh Da Hae telah berjaya dibetulkan oleh Sun Hee. Su Hee juga telah banyak membantu rakan dan syarikat penerbangan Do Hae sehingga dia digelar sebagai Ahli Sihir Penyelamat oleh rakan sekerja.

    Cerita ini bertambah menarik apabila Sun Hee (Da Hae) terpaksa berpura-pura menyukai Kapten Song demi Da Hae setelah dia mendapat tahu Da Hae menyukai Kapten Song.

    Sebelum ini, Kapten Song memang tidak suka dengan Da Hae, lebih-lebih lagi, Kapten Song seorang yang tidak mempercayai sebuah perkahwinan dan tidak suka ada komitmen dengan wanita.

    Inilah hero Sun Hee dan Da Hae

    Sun Hee (Da Hae) telah berjaya membuka hati Kapten Song. Namun, Sun Hee menganggap Kapten Song menyintai Da Hae kerana dia menyamar sebagai Da Hae.

    Sun Hee (Da Hae) dengan Kapten Song

    Disebabkan Sun Hee telah berkahwin bermacam-macam aksi kelakar untuk menyorok penyamarannya daripada suami, ibu mertuanya dan orang sekeliling seolah-olah macam cinderella dengan menukar menjadi Su Hee sebenar. Namun, perkahwinan Su Hee tidak dapat bertahan setelah suaminya telah curang banyak kali dan mereka akhirnya bercerai.

    Bermula episod 24, Da Hae telah mula sedar dari koma, Da Hae masih tidak berubah perangainya dan tidak insaf malah lagi teruk dia meneruskan kerja-kerja jahatnya. Dia masih membuli kakaknya walaupun Su Hee telah banyak membantu dirinya sepanjang dia tidak sedar diri.

    Keluarga Kapten bertemu dengan Keluarga Dae Hae

    Cerita menjadi konflik apabila Dae Hae mula mengetahui Kapten Song menyukai Sun Hee (sedangkan Kapten Song masih tidak tahu Sun Hee menyamar sebagi Do Hae), dia dapat merasakan Kapten Song berasa sangsi terhadap dirinya. Ini membuatkan Da Hae bertambah membenci Su Hee.

    Kapten Song terserempak Sun Hae kembar Do Hae

    Di samping jalan cerita bertemakan cinta, terdapat juga berlakunya konflik dalam syarikat penerbangan yang melibatkan penyelewengan kuasa dan rasuah.

    OST dalam drama ini memang terbaik dinyanyikan oleh Jung Chang Hoon bertajuk No More Tears apabila menunjukkan scene sedih antara Kapten Song dan Sun Hee.  

    Kapten Song masih tidak mengenal Sun Hee (Da Hae)

    Cerita ni sememang best, 40 episod menonton macam sekejap sahaja tamat (sebenarnya 35 minit 1 episod)…. disebabkan nak tengok progress percintaan Sun Hee menjadi saya tidak sabar hendak menonton setiap episod. Drama ini berakhir dengan happy ending 😉

    Jangan lupa menonton drama Good Witch !!

  • Drama Korea

    Drama Korea: Class of Lies (2019)

    Drama: Class of Lies (2019)  | Genre : Misteri, Jenayah, Penyamaran | Negara : Korea| Episode :  16 | Pelakon Utama: Yoon Gyun Sang, Geum Gyun Sang, Geum Sae Rok, Choi Kyu Jin, Han So Eun, Kim Myung Ji |  Pengarah:   Kang Hyo-ji

    Sinopsis

    Drama ini mengisahkan seorang peguam bijak dan licik bernama Ki Moo-Hyeok (Yoon Gyun-Sang) yang sukakan wang mengambil kes-kes besar. Dia telah ditugaskan menjadi peguam bela kepada seorang pelajar lelaki bernama Kim Han-Soo (Jang Dong Joo) yang dituduh membunuh kawan perempuan di sekolahnya. Disebabkan kes tersebut Moo-Hyeok telah dibehentikan kerja sebagai peguam. Ki Moo-Hyeok tidak berpuas hati dan dia menyamar sebagai guru sementara di sekolah menengah Han-Soo untuk menyiasat perkara sebenar yang terjadi.

    Review Drama Korea: Class of Lies

    Apa yang menarik drama Class of Lies, dilakonkan oleh para pelakon muda dan tidaklah begitu kenali tetapi berjaya menjiwai watak masing-masing.

    Sesiapa yang menonton drama ini akan berasa geram, sakit hati dan marah dengan perangai pelajar-pelajar berasal dari keluarga kaya dan mereka berkuasa ke atas pelajar, guru termasuk pentadbir sekolah.

    Diorang punya jahat sampai boleh buat live video pukul kawan-kawan untuk tujuan berjudi dan pertarungan dilakukan di sekolah pada waktu malam. Mereka juga sanggup membuli pelajar miskin atau yang tidak mendengar cakap mereka sehinggakan memukul dengan kejam.

    Ditambah lagi ibu bapa pelajar-pelajar kaya ini sanggup membuat muslihat dan menutup kesalahan anak mereka sendiri.

    Moo-Hyeok seorang peguam yang telah dihentikan kerja disebabkan mempertahankan kes Kim Han-Soo telah menyamar sebagai guru sementara untuk menyiasat apa yang terjadi pelajar tersebut.

    Han Soo dituduh membunuh kawan sekolahnya bernama Soo A dan kini sedang koma di hospital. Kedua-dua pelajar tersebut merupakan pelajar di Sekolah Tinggi Cheonyang.

    Sepanjang penyiasatan, Moo-Hyeok mendapat tahu skandal ibu bapa di Sekolah Tinggi Cheonyang yang menghantar anak mereka ke sekolah tersebut mempunyai agenda tertentu.

    Setiap ibu bapa kaya yang menghantar anak ke sekolah tersebut perlu menyediakan sumbangan kepada pihak sekolah dan sebagai balasan anak mereka diberi gred yang baik termasuk memalsukan rekod aktiviti kokurikulum pelajar-pelajar.

    Moo-Hyeok suspek 4 orang pelajar dan keluarga mereka terlibat dengan kematian Soo A dan cubaan membunuh Han Soo. Lebih-lebih lagi pelajar bernama Lee Ki-Hoon yang bapanya merupakan bekas bos lama Mook-Hyeok yang telah memhentikan dia kerja.

    Ini menambahkan lagi Moo-Hyeok merasakan dirinya juga merupakan mangsa dalam kes pembunuhan tersebut. Berbagai dugaan yang diterima oleh Moo Hyeok sehinggakan dirinya pun terancam.

    Namun dia dibantu oleh kawan baiknya yang bijak dan mempunyai pengetahuan menggunakan teknologi terkini.

    Setiap watak dalam drama ni mempunyai rahsia sendiri dan Moo-Hyeok telah berjaya mengupas satu persatu rahsia mereka sehinggakan kita tidak akan menjangka orang itu yang seorang yang pembunuh.

    Di dalam drama ini seorang berpesonaliti yang baik, bijak, pendiam dan mempunyai rupa menawan bukanlah menjamin orang itu seorang yang baik…. Tetapi ada mereka berperangai jahat dan kejam tapi masih ada sifat kemanusiaan yang tidak sanggup membunuh.

    Kepada mereka berminat drama bercorak suspen dan plot twist jangan lupa menonton drama Class of Lies..

  • Drama Korea

    Drama Korea Zombie Terbaik Tahun 2019 : Kingdom

    Assalammualaikum pembaca semua….

    Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri…. Maaf Zahir dan Batin..

    Kali ini saya nak review sebuah drama siri dari Korea Selatan bergenre historical zombie thriller bertajuk Kingdom yang ditayangkan di Netflix sejak 25 Januari 2019 lalu.

    Drama ini diadaptasi web komik berjudul “Burning Hell Shinui Nara” yang ditulis Kim Eun Hee (penulis drama Signal) dan pengarah bernama Yang Kyung Il dengan menayangkan 6 episod pada musim 1 dengan membelanjakan kos sebanyak 1.6 juta US dollar.

    Drama ini tidak ditayangkan di stesen tv Korea dan hanya ditayangkan di Netflix sahaja.

    Ini disebabkan pengarah Yang Kyung diberi kebebasan untuk berkarya dan drama ini banyak menunjukkan adegan kejam seperti leher putus, aksi perlawanan yang kejam dan wajah-wajah zombie mengerikan yang tidak sesuai ditayangkan di stesen tv di korea.

    Drama ini menceritakan misteri munculnya manusia zombie akibat penularan wabak penyakit yang tidak ketahui yang berlaku semasa Kerajaan Joseon (1392-1920).

    Pada ketika itu, berlaku perebutan kuasa di antara Golongan Bangsawan dengan Putera Mahkota semasa ketiadaan raja Jaseon (bapa Putera Mahkota) yang sedang sakit .

    Suasana politik yang dikuasai oleh Menteri atau Golongan Bangsawan yang sentiasa memeras rakyat menyebabkan rakyat hidup susah, tetapi berbeza perwatakan Putera Mahkota yang sanggup melanggar protokol sebagai seorang anak raja semata-mata untuk mendekatkan diri dengan rakyat.

    Watak zombie dalam drama ini juga berbeza dengan zombie filem Train to Busan kerana mereka akan “mati” hibernasi (tidak aktif) pada waktu siang hari dan hanya hidup (bangun) apabila matahari terbenam.

    Pada awal kemunculan zombie, kita mesti tertanya-tanya kenapa tidak sahaja penduduk di situ bunuh atau bakar mayat-mayat zombie pada waktu siang iaitu ketika zombie kembali “mati” .

    Tetapi pada ketika itu kepercayaan dan keagamaan rakyat Josean amat kuat dan tidak membenarkan mayat waris atau keluarga mereka dibakar sebarangan.

    Secara keseluruhannya, drama ini merupakan sebuah drama yang hebat dengan setiap adegan yang difilemkan di setiap sudut nampak realistik dan mengagumkan di samping sinematografi yang kemas dan watak-watak yang hebat serta lakonan yang baik.

    Semasa menonton kita juga turut merasa berdebar-debar menanti malam menjelma dan menungggu zombie hidup kembali.

    Yang sedihnya drama Kingdom ini hanya mempunyai 6 episod sahaja untuk Musim 1 dan pengembaraan musim 2 baru bermula pada bulan Februari 2019. Drama ini musim 2 dijangka ditayangkan pada tahun depan, tetapi sebagai peminat drama korea terpaksa bersabar menanti kesinambungan drama ini.

    Sinopsis Drama Korea : Kingdom

    Drama ini mengisahkan seorang Putera Mahkota dinasti Joseon, Lee Chang (Joo Ji Hoon) yang dituduh untuk merampas takhta ayahanda baginda yang sedang gering.

    Ketika Raja sedang gering, istana Raja dikawal oleh gundik raja Permaisuri Jo (Kim Hye-Jun) dan bapanya Menteri Raja Jo Hak-Joo (Ryoo Seung-Ryong) dengan tidak membenarkan sesiapa untuk melawat Raja termasuk anakanda sendiri Putera Mahkota Lee Chang.

    Putera Mahkota merasakan sesuatu yang pelik dan menyelinap masuk ke istana Raja. Dia terperanjat melihat seolah-olah bayang-bayang raksasa dan berbau busuk di bilik Raja. Putera Mahkota telah ditemui Pengawal Raja dan diiringi keluar dari istana.

    Putera Mahkota tidak sempat menjumpai ayahandanya. Putera Mahkota mula risau keadaan ayahandanya dan mencurigai permaisuri dan Menteri Raja.

    Putera Mahkota dan bersama pengawal peribadi Moo Young (Kim Sang Ho) telaha pergi ke pinggir negara di Dongnae untuk mencari seorang tabib Raja sebelum ini yang telah dibehentikan secara- tiba-tiba oleh Menteri Raja.

    Apabila mereka tiba rumah tabib tersebut, mereka mendapati rumah itu dipenuhi dengan darah di merata-rata tempat dan pagar rumah dikelilingi dengan pacakan buluh yang tajam. Lebih memeranjatkan Putera Mahkota telah menjumpai berpuluh-puluh mayat ditemui di bawah rumah.

    Putera Mahkota Lee Chang dan Moo-Young kemudian mengetahui bahawa satu-satunya orang yang telah selamat dari rumah tersebut iaitu pembantu tabib Seo-Bi ​​(Bae Doo-Na).

    Mereka mula mencari Seo-Bi dan menjumpai beliau dengan keadaan pucat di hutan. Dia memberitahu bahawa mayat di rumah tabib tidak mati dan mayat tersebut akan bangkit tidak lama lagi untuk membunuh.

    Apakah terjadi seterusnya… jangan lupa menonton drama Kingdom !

    Penilaian 8/10