• Drama Korea

    Kim Suh Ah Berlakon Drama Korea Thriller Misteri Children Of Nobody

    Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua….

    Masa saya survey nak cari filem / drama korea apa yang best untuk ditonton…. terjumpalah satu poster drama korea yang agak dull dan penuh tersirat …

    Sebagai peminat drama misteri dan horror… saya explore la drama ini kat koreadrama.com… rupanyer drama ini bertajuk Children Of Nobody.

    Apa yang menarik drama ini merupakan drama pertama genre thriller misteri yang dilakonkan oleh Kim Suh Ah(KSA).

    Drama ini merupakan misteri thriller yang telah ditayangkan pada hujung bulan Disember pada tahun 2018 dengan menyiarkan sebanyak 32 episode (30 minit).

    Sebagai peminat KSA saya memang menunggu setiap drama KSA. Walaupun umur dah 45 tahun… masih tetap diberi watak utama dalam drama-drama korea.

    Kalau siapa kenal KSA … dia pernah diberi pelbagai watak seperti perempuan gemuk, pandai menari tango, jadi perempuan psycho, comedian dan macam-macam watak diberikan dan KSA tetap berjaya menjiwainya.

    Dengan usia KSA, dia selalu digandingkan dengan hero muda yang ada beza umur 10 tahun… punyala laku..

    Bayangkanla berpuluh-puluh pelakon wanita muda di korea dipasaran drama dan filem.. KSA tetap menjadi pilihan pengarah drama sehingga kini. Orang Melayu kata rezeki tak putuslaa..

    Antara drama popular yang dilakonkan oleh KSA seperti My Lovely Sam Soon (2005), City Hall (2009), Scent Of Women (2011), I Do I Do(2012), The Man In The Mask (2015), The Lady in Dignity (2018).

    Review Drama Korea Thriller Misteri : Children Of Nobody

    Children Of Nobody sebuah drama thriller misteri yang yang dilakonkan oleh Kim Suh Ah sebagai watak Cha Woo Kyung yang merupakan kaunselor di Pusat Perlindungan Kanak-kanak di Haneul.

    Kehidupan Woo-kyung yang pada mulanya bahagia di samping suami dan anak yang kini sedang hamil anak kedua tidak sengaja melanggar mati seorang budak lelaki.

    Kemalangan tersebut menyebabkan bayi yang dikandungnya meninggal dan kehidupannya mula berubah.

    Walaubagaimanapun, Woo-kyung tidak dikenakan tindakan undang-undang kerana kes dia dianggap tidak sengaja tetapi Woo-kyung masih merasa bersalah ke atas kemalangan tersebut.

    Woo-kyung mengetahui bahawa budak lelaki yang dilanggarnya tidak mempunyai keluarga dan Woo-kyung sendiri yang menguruskan pengebumian budak itu.

    Woo-kyung menyiasat budak lelaki yang dilanggarnya kerana Woo-kyung merasakan kanak kecil yang berpakaian hijau yang selalu dia nampak ada kaitan dengan budak lelaki tersebut.

    Semasa Woo-kyung mencari keluarga budak lelaki tersebut dia diganggu dengan puisi misteri yang dijumpai pada sebuah lukisan menceritakan penderaan kanak-kanak. Setiap kali Woo-kyung menyiasat dia dibantu oleh kanak kecil berbaju hijau.

    Woo-kyung pernah menceritakan pasal gadis kecil itu tetapi suaminya tidak mempercayai dan menganggap isterinya berhalusinasi.

    Keadaan kehidupan Woo-kyung semakin buruk apabila didapati suaminya mempunyai hubungan sulit dengan setiausahanya. Akhirnya mereka bercerai.

    Woo-kyung bertemu dengan Kang Ji-Hun (Lee Yi-Kyung) seorang detektif yang sedang menyiasat kes kematian seorang wanita yang baru dibebaskan dari penjara akibat membunuh anak sendiri. Ji-Hun juga menyiasat kes melibatkan kematian pemandu lori secara misteri dan mayat wanita dijumpai di stor yang semuanya berkaitan di Pusat Perlindungan Kanak-kanak di Haneul

    Ji Hun merasakan Woo-kyung adalah suspek utama dalam kes yang disiasatnya kerana setiap kes pembunuhan yang berlaku banyak bukti menunjukkan Woo-kyung kenal dengan si mati.

    Walaupun Ji Hun suspek Woo-kyung tetapi Ji Hun tetap membantu Woo-kyung membantu mencari siapa kanak-kanak misteri berbaju hijau tersebut.

    Apabila kita tonton drama ini, kita akan lihat kehidupan Woo-kyung sendiri yang kompleks dengan mempunyai ibu tiri yang dingin tetapi baik menjaga adik Woo-kyung yang tidak sedar diri di hospital sejak 2 tahun walaupun sebelum ini ibu tirinya melayan buruk adiknya.

    Ibu tirinya mempersalahkan Woo-kyung apa yang berlaku dalam keluarga mereka termasuk kemalangan adik perempuannya dan kematian bapanya.

    Apabila kita menonton drama ini, terdapat watak lain yang menjadi suspek pembunuhan seperti Jeon Soo Young (Nam Gyu Ri) anggota polis wanita yang baru bekerja dengan Ji Hun. Seorang lelaki misteri bernama Lee Eun-ho(Cha Hak Yeon) yang bekerja di Pusat Perlindungan Kanak-kanak seorang pendiam dan tidak bercakap tetapi pandai melayan kanak-kanak. Suspek juga ke atas Pengetua di Pusat Kanak-kanak yang terlibat pecah amanah dan sering memukul orang.

    Sampai ke penghujung drama ini barulah kita jumpa pembunuhnya. Pada mulanya, kita mengagak orang tu pembunuh walaupun banyak bukti menunjukkan suspek itu dituduh. Tetapi bukan..

    Kepada peminat drama plot twist ditambah dengan misteri.. drama ini memang best ditonton tetapi jangan tidak boleh terima lak ending drama ini sebab ramai penonton tak setuju ending nya.

  • Filem Antarabangsa

    Filem Seram : The Possession of Hannah Grace

    Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua….

    Review filem kali ini sebuah filem seram genre supernatural horror bertajuk The Possession of Hannah Grace telah ditayangkan pada tahun 2018.

    Pada permulaan filem ini , saya bayangkan ala-ala filem Exorcism yang dilaksanakan oleh paderi-paderi untuk menghalau syaitan yang merasuk badan seorang wanita tetapi sebaliknya jalan cerita filem ini lain pulak.

    Watak utama cerita ini sebenarnya merupakan seorang bekas pegawai polis wanita bernama Megan Reed (Shay Mitchell) yang mengalami kemurungan dan berhenti kerja sebagai anggota polis setelah kawannya mati terbunuh ketika bertugas.

    Megan telah memulakan kerjaya barunya di bilik mayat di sebuah hospital. Setiap malam Megan bertugas seorang diri di bilik mayat dan ditemani oleh 2 orang pengawal keselamatan tetapi mereka duduk di kaunter luar.

    Tugas Megan adalah memeriksa setiap mayat yang dihantar untuk tujuan rekod seperti mengambil gambar, membuat catatan, dan mengambil cap jari mayat.

    Pada suatu malam, Megan menerima mayat wanita yang keadaan teruk dengan tidak diketahui punca kematiannya. Tanpa pengetahuan Megan, mayat wanita itu bernama Hannah (Kirby Johnson) yang sebenarnya telah mati 3 bulan yang lepas.

    Semasa Megan mengambil gambar mayat tersebut, beberapa kejadian aneh berlaku seperti kamera dan komputer tidak berfungsi, gegaran di laci dan yang menakutkan mayat Hannah sentiasa berubah kedudukannya.

    Tetapi Megan menganggap semua yang berlaku adalah halunisasinya sendiri disebabkan dia ada mengambil pil ubat anti kemurungan.

    Pada masa yang sama seorang lelaki telah mencerobohi bilik mayat dan lelaki tersebut telah memberi amaran kepada Megan bahawa mayat Hannah itu sebenarnya masih hidup dan perlu dibakar.

    Lelaki itu mencuri dan cuba membakar mayat Hannah tetapi tidak berjaya. Sebaliknya mayat tersebut telah hidup dan membakar lelaki itu di depan mata Megan. Megan mula mempercayai kata lelaki tersebut tetapi sudah terlambat.

    Mayat itu mula menganggu Megan.. Sejak itu, Megan mula menyiasat siapa Hannah…

    Seperti filem seram yang lain, filem ini juga menunjukkan kuasa syaitan yang suka mendera mangsa dahulu seperti mematahkan tulang mangsa dengan menggunakan telekinesis sahaja, memusnahkan alat elektronik tanpa menyentuhnya dan bergerak cepat di sekitar bangunan tanpa sesiapa yang menyedarinya. Tetapi jangan bimbang, cerita ini masih best untuk ditonton.

    Walaupun filem ini membariskan pelakon watak kecil dan lokasi terhad banyak berlaku di bilik mayat dan kawasan hospital. Tetapi, filem ini masih menayangkan scene yang mendebarkan kerana menunjukkan seorang wanita bekerja di bilik mayat seorang diri dan menunggu mayat baru setiap masa pada waktu malam.

    Sekiranya anda berminat filem seram moden ini, saya mengesyorkan anda untuk menonton filem The Possession of Hannah Grace.

  • Produk Kulit Sensitif

    Sabun Khas Kulit Sensitif

    Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera…

    Di sini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Mairah(sedang menuntut PHD di universiti tempatan) bersama suaminya Dr Shahid orang yang bertanggungjawab mengeluarkan sabun Oryza keluaran Renoskin.

    Sabun khas kulit sensitif ini yang boleh digunakan satu keluarga untuk kulit alergik atau sensitif tak kira dari bayi sehinggalah orang dewasa…

    Pengasas Produk Renoskin Medic Serum, Sabun Oryza dan BioActive

    Di pasaran Malaysia memang dah banyak produk sabun khas kulit sensitif  terutama ekzema, psiorisis, gatal-gatal namun sabun Oryza banyak kelebihannya setanding dengan sabun di pasaran.

    Yang pasti anak saya Edlyn dan Emlyn telah menggunakan sabun Oryza sejak diperkenalkan tahun 2018.

    Sabun Oryza Selamat dan Menjimatkan?

    Sabun oryza selamat digunakan kerana menggunakan bahan yang BEBAS STERIOD, BEBAS PARABEN dan BEBAS MERKURI.  Sebabnya sabun oryza diperbuat  dengan bahan-bahan semulajadi seperti Rosemary, Minyak Kelapa dan minyak Rice Bran.  

    Apa yang menarik sabun Oryza adalah berbau wangi dan menghasilkan buih yang pasti anak-anak akan suka. Ini berbanding kebanyakan sabun kulit di pasaran yang tidak berbuih.

    Kenapa MENJIMATKAN  kerana  sabun oryza yang pekat dengan hanya 1-3 titik campur air sudah berkesan membersihkan kulit sensitif. Malah pengunaan boleh selama 3 bulan.

    Sabun Cecair Oryza telah didaftarkan dengan KKM (NOT 180701868 K) dan didaftarkan dibawah kilang bertaraf GMP (Good Manufacturing Practice).

    Testimoni Penggunaan Sabun Cecair Oryza

    Testimoni 1
    Testimoni 1

    Testimoni 2

    Kepada mereka di luar sana yang ingin bebas daripada masalah kulit, SEGERA DAPATKAN sabun Oryza Renoskin tanpa was-was.

    Harga Sabun Oryza Renoskin

    RM55 (SM) / RM59 (SS)

    Harga Tidak Termasuk Postage.

    COD : Melaka Tengah, Jasin dan Alor Gajah

  • Corat -coret

    Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019 H / 1440M

    Assalamualaikum Semua..

    Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, Tuhan Sekalian Alam Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, kerana dengan rahmatNya jua kita telah berjaya menyempurnakan ibadah Ramadan dengan sempurna. Alhamdulillah, tahun ini kakak dan adik beraya dengan mami di Melaka.

    Kepada keluarga di Melaka dan Shah Alam, sedara mara, sahabat handai dengan ini saya penuh rasa rendah diri, menyusun sepuluh jari memohon kemaafan zahir dan batin di atas apa jua kesalahan yang menguris perasan sebelum ini.

    Semoga sambutan Syawal yang terindah dan memperolehi keberkatan Ramadan dan dikurniakan rahmat syawal yang berpanjangan.

  • Drama Korea

    Drama Korea Zombie Terbaik Tahun 2019 : Kingdom

    Assalammualaikum pembaca semua….

    Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri…. Maaf Zahir dan Batin..

    Kali ini saya nak review sebuah drama siri dari Korea Selatan bergenre historical zombie thriller bertajuk Kingdom yang ditayangkan di Netflix sejak 25 Januari 2019 lalu.

    Drama ini diadaptasi web komik berjudul “Burning Hell Shinui Nara” yang ditulis Kim Eun Hee (penulis drama Signal) dan pengarah bernama Yang Kyung Il dengan menayangkan 6 episod pada musim 1 dengan membelanjakan kos sebanyak 1.6 juta US dollar.

    Drama ini tidak ditayangkan di stesen tv Korea dan hanya ditayangkan di Netflix sahaja.

    Ini disebabkan pengarah Yang Kyung diberi kebebasan untuk berkarya dan drama ini banyak menunjukkan adegan kejam seperti leher putus, aksi perlawanan yang kejam dan wajah-wajah zombie mengerikan yang tidak sesuai ditayangkan di stesen tv di korea.

    Drama ini menceritakan misteri munculnya manusia zombie akibat penularan wabak penyakit yang tidak ketahui yang berlaku semasa Kerajaan Joseon (1392-1920).

    Pada ketika itu, berlaku perebutan kuasa di antara Golongan Bangsawan dengan Putera Mahkota semasa ketiadaan raja Jaseon (bapa Putera Mahkota) yang sedang sakit .

    Suasana politik yang dikuasai oleh Menteri atau Golongan Bangsawan yang sentiasa memeras rakyat menyebabkan rakyat hidup susah, tetapi berbeza perwatakan Putera Mahkota yang sanggup melanggar protokol sebagai seorang anak raja semata-mata untuk mendekatkan diri dengan rakyat.

    Watak zombie dalam drama ini juga berbeza dengan zombie filem Train to Busan kerana mereka akan “mati” hibernasi (tidak aktif) pada waktu siang hari dan hanya hidup (bangun) apabila matahari terbenam.

    Pada awal kemunculan zombie, kita mesti tertanya-tanya kenapa tidak sahaja penduduk di situ bunuh atau bakar mayat-mayat zombie pada waktu siang iaitu ketika zombie kembali “mati” .

    Tetapi pada ketika itu kepercayaan dan keagamaan rakyat Josean amat kuat dan tidak membenarkan mayat waris atau keluarga mereka dibakar sebarangan.

    Secara keseluruhannya, drama ini merupakan sebuah drama yang hebat dengan setiap adegan yang difilemkan di setiap sudut nampak realistik dan mengagumkan di samping sinematografi yang kemas dan watak-watak yang hebat serta lakonan yang baik.

    Semasa menonton kita juga turut merasa berdebar-debar menanti malam menjelma dan menungggu zombie hidup kembali.

    Yang sedihnya drama Kingdom ini hanya mempunyai 6 episod sahaja untuk Musim 1 dan pengembaraan musim 2 baru bermula pada bulan Februari 2019. Drama ini musim 2 dijangka ditayangkan pada tahun depan, tetapi sebagai peminat drama korea terpaksa bersabar menanti kesinambungan drama ini.

    Sinopsis Drama Korea : Kingdom

    Drama ini mengisahkan seorang Putera Mahkota dinasti Joseon, Lee Chang (Joo Ji Hoon) yang dituduh untuk merampas takhta ayahanda baginda yang sedang gering.

    Ketika Raja sedang gering, istana Raja dikawal oleh gundik raja Permaisuri Jo (Kim Hye-Jun) dan bapanya Menteri Raja Jo Hak-Joo (Ryoo Seung-Ryong) dengan tidak membenarkan sesiapa untuk melawat Raja termasuk anakanda sendiri Putera Mahkota Lee Chang.

    Putera Mahkota merasakan sesuatu yang pelik dan menyelinap masuk ke istana Raja. Dia terperanjat melihat seolah-olah bayang-bayang raksasa dan berbau busuk di bilik Raja. Putera Mahkota telah ditemui Pengawal Raja dan diiringi keluar dari istana.

    Putera Mahkota tidak sempat menjumpai ayahandanya. Putera Mahkota mula risau keadaan ayahandanya dan mencurigai permaisuri dan Menteri Raja.

    Putera Mahkota dan bersama pengawal peribadi Moo Young (Kim Sang Ho) telaha pergi ke pinggir negara di Dongnae untuk mencari seorang tabib Raja sebelum ini yang telah dibehentikan secara- tiba-tiba oleh Menteri Raja.

    Apabila mereka tiba rumah tabib tersebut, mereka mendapati rumah itu dipenuhi dengan darah di merata-rata tempat dan pagar rumah dikelilingi dengan pacakan buluh yang tajam. Lebih memeranjatkan Putera Mahkota telah menjumpai berpuluh-puluh mayat ditemui di bawah rumah.

    Putera Mahkota Lee Chang dan Moo-Young kemudian mengetahui bahawa satu-satunya orang yang telah selamat dari rumah tersebut iaitu pembantu tabib Seo-Bi ​​(Bae Doo-Na).

    Mereka mula mencari Seo-Bi dan menjumpai beliau dengan keadaan pucat di hutan. Dia memberitahu bahawa mayat di rumah tabib tidak mati dan mayat tersebut akan bangkit tidak lama lagi untuk membunuh.

    Apakah terjadi seterusnya… jangan lupa menonton drama Kingdom !

    Penilaian 8/10

  • Filem Antarabangsa

    Filem Psychological Thriller : Greta

    Apa khabar semua… kali ni saya nak review adalah sebuah filem Psychological Thriller dari negara US dan Ireland ditayangkan di US pada tahun 2018  yang menarik ditonton kepada mereka peminat filem misteri, thriller dan psychological.

    Filem ini dibintangi oleh pelakon wanita terkenal bernama Chloë Grace Moretz  yang mula berlakon sejak kecil lagi dari filem popular remake bertajuk  The Amityville Horror.

    Dalam filem ini, Chloe melakonkan watak gadis yang baru kematian ibu dan sering diganggu atau stalker seorang perempuan tua yang misteri yang dilakonkan pelakon Oscar dari negara Perancis terkenal iaitu Isabelle Huppert.

    Apa yang menarik tentang cerita ini kita  jarang menonton filem orang wanita yang berumur  bersifat evil yang mengambil kesempatan daripada kebaikan orang lain, creepy dan kejam. Yelaa… selalu yang jadi stalker adalah kaum lelaki yang minat kat wanita … sori kaum Adam…

    Pengajaran yang kita bole dapat, apabila menonton filem ni adalah kita perlu berhati-hati dengan orang yang tidak dikenali walaupun orang itu seorang wanita.

    Sinopsis  Filem Greta

    Frances McCullen (Chloë Grace Moretz ) adalah seorang pelayan muda  yang baru kehilangan ibu  dan kini menjalani kehidupan  di New York City bersama rakan baik bernama Erica Penn.

    Setelah kematian ibunya, hubungan Frances dengan ayahnya Chris (Colm Feore) tidak begitu baik kerana bapanyanya seorang workaholic. 

    Frances telah menemui beg tangan milik seorang wanita Perancis yang bernama Greta Hideg (Isabelle Huppert) di dalam kereta api dan mengembalikan beg tangan kepada Greta. Frances mula berkenalan  dengan Greta yang mana merupakan seorang ibu tunggal berkerja sebagai  guru piano dan mempunyai seorang anak perempuannya yang sedang belajar di Paris.

    Beg yang ditemui oleh Frances

    Pada suatu hari, Frances datang ke rumah Greta dan mereka memasak  bersama-sama untuk menyiapkan makan malam.

    Hubungan baik Frances dan Gerta

    Ketika Greta di dapur, Frances sedang mencari lilin di laci dan Frances menemui beberapa buah beg tangan yang sama dengan yang ditemui di kereta bawah tanah.

    Frances menjumpai sesuatu

    Setiap Beg tersebut mempunyai nama dan nombor telefon orang.  Frances mula rasa berdebar-debar dan panik dengan Greta sehingga dia tidak menghabiskan makan malam dan terus meminta pulang ke rumah secara tiba-tiba. Dan pada malam itu jugak Frances memutuskan hubungan dengan Greta.

    Sejak kejadian itu, Greta mula menggangu Frances dengan menghantar mesej dan meninggalkan panggilan  missed call sebanyak 80 kali dalam satu masa.

    Di tempat kerja Frances, Greta juga sanggup berdiri di luar restoran memerhati Frances dari pagi sehingga malam.

    Gerta sedang mengendap Frances di tempat kerja

    Walaupun Frances menghubungi pihak polis, tetapi polis pun tidak boleh membantu Frances  disebabkan Greta berada di tempat awam. Sejak tu, Frances rasa tidak selamat dan selalu diekori oleh Greta.

    Greta juga pernah meludah dengan chew gum ke rambut Erica dan pernah mengekori serta menghantar gambar-gambar  Erica kepada Frances.

    Pada suatu ketika Greta telah mengamuk di restoran tempat Frances bekerja dan akhirnya Greta ditangkap oleh polis tapi dibebaskan disebabkan kes ini mengambil masa berbulan-bulan.

    Erica memberitahu Chris tentang apa terjadi kepada Frances dan Chris merasa risau dan meminta anaknya Frances pindah duduk bersamanya.

    Frances serba salah untuk berpindah meninggalkan Erica kerana Greta pernah menganggu Erica.

    Sementara itu, Frances diberitahu oleh seseorang wanita yang pernah kenal Greta memaklumkan anak perempuan Greta sebenarnya telah membunuh diri dan tidak pernah ke Perancis. Ini menambah ketakutan Frances kepada Greta.

    Erica mencadangkan Frances berjumpa dengan Greta dan berpura-pura meminta maaf apa yang terjadi sebelum ini dan Frances memberitahu yang dia akan berpindah.

    Apabila Frances berjumpa dengan Greta dan dapat merasakan Frances telah berbohong kepadanya.

    Greta telah menculik Frances dan membawa ke rumah Greta serta menyembunyikan Frances di dalam sebuah peti kayu yang besar.

    Greta menggunakan telefon Frances ‘untuk menghantar teks kepada Erica dan Chris untuk memberitahu mereka yang kononnya Frances sedang bercuti sambil menghantar gambar lama kepada Erica dan Chris.

    Frances merayu kepada Greta agar tidak mengurungnya di dalam peti dan berjanji akan mendengar kata Greta. Greta mendengar kata Frances dan memaksa Frances belajar piano dan Hungary.

    Sepanjang Frances duduk bersama Greta, Frances cuba untuk melarikan diri tetapi tidak berjaya.

    Bapa Frances, Chris  mendapat tahu anaknya telah hilang apabila mendapati anaknya bukan bersama  Erica. Dia mengupah seorang penyiasat persendirian bernama Brian Cody untuk menyiasat Greta.

    Brian telah menyiasat tentag Greta dan mendapati Greta  adalah seorang jururawat yang  menyalahgunakan ubat tidur dan sepatutnya ditahan di Hungary.

    Penyiasat datang ke rumah Frances

    Semasa penyiasatan dijalankan, Brian telah pergi ke rumah Greta dan mendapati Frances disembunyikan di dalam bilik rahsia dan Greta telah menembak  Brian sehingga mati.

    Hari seterusnya, Greta sekali lagi meninggalkan beg tangan untuk mangsa di kereta api bawah tanah.

    Seorang wanita telah menjumpai beg tangan dan membawa ke rumah Greta. Greta telah menyediakan minuman kepada wanita itu dalam diam-diam wanita telah memasukkan sesuatu di dalam cawan Greta.

    Ketika itu, Frances yang berada dibilik rahsia telah mendengar ada tetamu yang datang dan mencuba mendapatkan perhatian wanita itu dengan mengoyang katil dengan keadaan dirinya yang terikat, tetapi tidak berjaya.

    Greta telah minum kopi yang dituangnya sendiri  dan mula merasa pening. Tiba-tiba Greta ditumbuk oleh wanita itu dan Greta pengsan. Wanita itu telah menanggal rambut palsunya dan wanita itu adalah Erica. Erica telah menjumpai Frances  di bilik rahsia dengan keadaan Frances kaki dan tangan diikat di atas katil di bilik yang gelap.

    Apabila Greta telah sedar dari pengsan, Greta dan Erica bergelut semasa hendak menyelamatkan Frances. Akhirnya, Greta pengsan sekali lagi, Erica mahu membunuh Frances tetapi dihalang dan Frances dan mencadangkan Greta  dikurung dalam kotak besar.

    Filem ini berakhir apabila Greta mencuba membuka kotak tersebut.

    Selamat menonton!

    PENILAIAN: 7/10

  • Filem Antarabangsa

    Filem Psychological Thriller : The Body (El Cuerpo)

    Salam semua, dah setahun saya tak menulis….disebabkan kesibukan dan macam2 halangan… akhirnya… saya nak mula balik menulis dan berkongsi  dengan anda semua filem dan drama dari pelbagai negara yang pernah saya tonton.

    Filem pertama saya nak review adalah sebuah filem Psychological Thriller dari  negara Sepanyol tahun 2012 yang menarik ditonton kepada mereka peminat filem misteri, thriller dan psychological.

                               Filem The Body (El Cuerpo) 

    Review Filem The Body (El Cuerpo)

    Kisah ini bermula mayat seorang wanita kaya bernama Mayka yang mati akibat serangan sakit jantung telah hilang dari Rumah Mayat secara tiba-tiba.

    Suami wanita tersebut bernama Álex Ulloa seorang usahawan yang berkarisma, kacak dan merupakan seorang Ahli Kimia di sebuah universiti sebelum berkahwin dengan Mayka. Alex diminta membantu penyiasatan kehilangan isterinya.

       Inspector Jaime beritahu Alex mayat isterinya telah hilang

    Seorang anggota polis bernama Inspector Jaime Peña yang berpengalaman ditugaskan untuk menyiasat kes kehilangan Mayka dan telah mensyaki Alex mempunyai hubung kait kematian isterinya.

    Semasa penyiasatan dijalankan, Inspector Jaime Peña telah menjumpai bukti Álex  cuba membunuh Mayka apabila menjumpai ubat TH-16 yang merupakan toksin yang dihasilkan oleh syarikat famaseutikal Mayka.

    Ubat tersebut mampu menghentikan dengupan jantung manusia apabila minum ubat tersebut. Alex tidak mengaku membunuh Mayka.

    Alex mempunyai hubungan sulit dengan seorang pelajar bernama Clara dan merasakan perkahwinannya dengan Mayka tidak diselamatkan kerana dia tidak menyintai Mayka.

    Cerita ini semakin menarik apabila berlaku perkara misteri kepada Alex iaitu Alex mendapat surat misteri di tandas lelaki  dan panggilan telefon milik isteri Alex  di bilik mayat.

    Alex suspek Mayka masih hidup dan mahu membalas dendam terhadapnya kerana  kecurangan Alex dan Mayka telah mengupah penyiasat upahan untuk menyiasat kecurangan Alex sebelum dia mati.

    Semasa penyiasatan dijalankan Alex dihubungi teman wanitanya, Clara memaklumkan  dia diekori oleh seseorang tidak kenal dan talian tersebut tiba-tiba terputus. Alex yang berasa bimbang keselamatan Clara meminta Inspector Jaime pergi  menyelamatkan Clara.

                       Clara Teman wanita Alex

    Inspector Jaime meminta anggotanya menyiasat dan mencari Clara. Apa yang mengejutkan tiada rekod wanita bernama Clara sepertimana Alex ceritakan Clara adalah teman wanitanya dan alamat pangsapuri yang diduduki oleh Clara juga tidak berpenghuni dan  sudah lama kosong.

    Inspector Jaime diberitahu bahawa ada mayat dijumpai di hutan kemungkinan mayat Mayka. Namun, Alex memikirkan itu adalah mayat Clara. Alex dibawa Inspector Jaime ke tempat tersebut untuk membuat pengecaman. Setelah mereka sampai di tempat tersebut…. mayat yang dijumpai adalah seorang wanita….siapakah mayat tersebut…

    Siapa sebenarnya Clara?

    Apa yang terjadi dengan Clara?

    Siapa yang membunuh Mayka?

    Apa kesudahan cerita ini …

    Sepanjang filem ini penonton sentiasa akan tertanya-tanya apa yang sedang berlaku dan kenapa.  Kesudahan filem ini juga lain daripada lain… dan ANDA tidak menjangkakan…

    Apa yang boleh dikatakan susunan jalan ceritanya begitu baiknya sehingga kita rasakan kita dipermainkan oleh watak-watak dalam cerita ini.

    So, jangan lupa tengok kesudahan filem The Body (El- Cuerpo) !

    Selamat menonton!

    PENILAIAN: 8/10

    Remake : The Vanished (Korea Movie)

  • Corat -coret

    Berkongsi Pengalaman Merawat Anak Ekzema Atopic Dermatis

    Assalammualaikum pembaca di sana,

    Saya Adni, ibu kepada 2 orang anak bernama Edlyn dan Emlyn yang masing-masing berumur 12 tahun  dan 9 tahun.

    Kedua-dua anak saya menghidapi sakit ekzema jenis Atopic Dermatis sejak bayi lagi sehingga sekarang tapi semakin lama masalah ekzema telah berkurangan dan semakin pulih. Di sini saya hendak berkongsi pengalaman merawat anak ekzema Atopic Dermatis.

    Pengalaman Merawat Anak Ekzema

    Walaupun anak saya menghidap ekzema sejak lahir, saya kurang gemar mengambil gambar anak dan tidak terfikir langsung nak amik gambar masa anak tengah keradangan ekzema yang teruk.

    Lagipun, tahun 2007 cerita pasal ekzema kurang diberi pendedahan di internet dan jarang dengar penyakit kulit ekzema. Jadi, pengalaman saya menjaga anak ekzema mengikut nasihat doktor termasuk menggunakan ubat-ubat hospital/klinik dan makanan tambahan.

    Bila difikirkan saya sendiri tak pasti mana datangnya penyakit ekzema yang kena pada anak-anak akak.

    Ada kajian mengatakan penyakit ekzema mempunyai talian genetik di mana sekiranya salah seorang sama ada ibu atau bapa merupakan penghidap ekzema maka ia memberi kesan genetik itu kepada anak-anak.

    Tapi skeluarga saya tidak ada masalah ekzema cuma ada masalah resdung … tapi masa saya mengandungkan anak sulung Edlyn, saya banyak minum soya atau makan fast food seperti McDonald …mungkin salah satu sebab terjadi ekzema.

    Tapi bila anak kedua… saya tak minum soya langsung dan jarang makan makan fast food tapi anak masih kena ekzema jugak…

                           Bila Edlyn tak pantang makanan….jadi macam ni laa..

    Selalunya anak-anak saya mempunyai masalah ekzema di muka, siku, buku lali, peha, pelipat tangan, lutut dan menggaru sehingga luka akibat ekzema menjadikan kulit kering dan berkeruping.

    Tiap-tiap  malam  sudah menjadi kebiasaan anak-anak saya mengaru-mengaru sampai keruping kulit yang kering tertanggal dan bersepah di atas tilam, kerusi kereta dan merata-rata tempat.

                         Ekzema menyebabkan luka teruk di kaki Edlyn

    Kekerapan penggunaan krim steriod sejak kecik lagi menyebabkan tangan dan kaki menjadi kedut dan tebal akibat kesan menggunakan krim tersebut.

                Kaki yang kasar dan tebal kulit akibat menggunakan krim steriod

    Kalau orang luar yang tak kenal saya dan ternampak keadaan kulit anak akak … pasti ada yang tanya … dah jumpa doktor ni… dah cuba ubat ni… dan cuba supplement ni..

    Pertanyaan diorang ini seolah-olah kita TAK PERNAH mencuba mengubat anak kite… kadang-kadang geram jugak tapi semuanya dah jadi biasa pada diri akak. Kena banyak bersabar..

    Yang paling sedih, guru-guru sekolah yang tahu sakit anak saya, mereka tak bagi anak akak aktif sukan… tapi anak-anak saya seorang aktif dan tidak kisah pasal ekzema meraka.

             Walaupun kulit anak masalah, anak tetap aktif (kakak pakai vest merah)

                                      Ekzema bukan penghalang untuk aktif

    Sudah menjadi kebiasaan .. anak-anak asyik bertanya… kenapa kulit adik dan kakak mcm ni… kawan-kawan kat sekolah selalu ejek akak dengan adik…

    Diorg kata jangan dekat dengan Edlyn dan Emlyn nanti menjangkit kalau duduk dekat….

    Kalau time sembahyang kat sekolah … Edlyn selalu kata dialah orang yang paling last angkat air sembahyang sebab tak nak orang tengok kaki dia yang ada kudis ekzema… Siapa tak sedih bila anak bercerita kat kite…

    Saya selalu memujuk anak-anak dengan mengatakan …

    Kakak, adik…. ada orang lagi teruk sakit daripada adik dengan kakak… Ada yang tak bole sembuh lagi… Allah baru uji kite sikit je… ini semua Allah ingat dengan kite…Biarlah orang ejek dengan kite… diorang yang berdosa… Kite dapat pahala lagi… Kalau kakak dan adik nak baik dengar ckp ibu…. benda tak bole makan jangan makan dulu…dah sihat bole makan sikit… Apa yang ibu suruh pakai ubat… pakai… mandi bersih-bersih… Insya Allah baik lahh adikk dan kakak..

    Selama menjaga anak-anak ekzema ini.. sudah menjadi kebiasaan sekejap baik sekejap jadik balik.. itu semua perkara biasa..

    Bukan tak cuba berubat cara lain… dah cuba… bukan beratus…. malah beribu-ribu duit dah keluar… jumpa doktor yang famous pun sudah…

    Dah jumpa doktor kerajaan, swasta, klinik kulit, macam-macam makanan tambahan dah makan…

    Bukan semua produk tak bagus atau  ubat doktor tak baik… semua baik…

    TAPI.. sementara je…

    lepas tu jadik balik…. sebabnya anak-anak saya pemakan orangnya dan badan mereka dah imun dengan ubat-ubatan dan krim.

    Sebab-sebab Ekzema

    1. Alahan Makanan

    Makanan yang ada alahan kepada anak saya seperti ayam, telur, makanan seafood, makanan proses iaitu daging burger dan hot dog.

    Produk yang berasaskan Gluten seperti tepung  yang ada pada makanan roti canai, roti, cekodok, kek ..dan macam-macam lagi..

    Siapa tak sedih bila anak nak minta makan nasi ayam, makan KFC… tapi saya tak bole bagi anak makan… bukan tak mampu… takut gatal-gatal semakin teruk …

    2.  Faktor Persekitaran

    Anak-anak ekzema cuba elakkan cuaca panas dan berpeluh.

    Kalau nak makan kat luar kena cari tempat ada air cond je.. rumah sedia ada pun dah ada air cond.

    Cuba elakkan mandi di kolam renang sebab ada banyak klorin… kalau teringin jugak… mandi jangan terlalu lama sampai 2, 3 jam.

    Jangan mandi air panas.. kulit akan menjadi kering dan cepat ekzema merebak.

    Menjaga kebersihan dengan menukar cadar tempat tidur dengan kerap, bersihkan bilik tidur dan tukar tuala mandi selalu.

    Cara-cara Mengawal Ekzema

    Sekian lama saya menggunakan ubat-ubat hospital dan klinik… keradangan ekzema masih berlaku lagi.

    Jadi.. akak mengambil keputusan untuk mengawal ekzema anak cara saya tersendiri… lebih murah dan lebih menjimatkan…. kalau pergi klinik sekian2 seorang anak sehaja kena belanja banyak RM200… kalau 2 orang anak sudah kena RM400… ubat klinik bertahan dalam tempoh 2 minggu.. jadi dalam sebulan pergi klinik sebanyak 2 kali so belanja jadi RM800….. siapa la bole tahan…

    Langkah Pertama….

    Apa yang buat, yang penting sekali… saya memastikan anak saya kena pantang makan yang mencetuskan ekzema… contoh ayam, roti canai, kek, hot dog.. etc.

    Kena pujuk anak-anak sebab apa tak bole makan… kalau makan kena gatal-gatal.

    Bila kulit dah beransur baik, tak ada luka-luka, baru boleh makan ayam atau apa-apa yang teringin nak makan.. tapi janagan makan selalu… sekali sekala… untuk hilang kempunan…

    Tapi emak bapak juga kena banyak bersabar dengan anak-anak  pasal pantang makanan. Memang kesian kt anak-anak yang tak boleh makan benda diorang suka.

    Ada kata antibodi anak lemah sebab itulah ekzema terjadi tapi akak bagi anak akak makanan tambahan untuk menguatkan antibodi anak-anak saya.

    Untuk kuatkan antibodi, akak bagi anak-anak akak makan buah oren yang mahal sikit pada tiap-tiap pagi untuk tujuan imune boster… makan minyak ikan pun bagus jugak untuk anti radang.

    Langkah kedua..

    Saya hentikan penggunaan krim/ubat yang ada steriod.

    Saya telah jumpa produk yang menggunakan bahan ORGANIK DAN BEBAS DARI BAHAN KIMIA iaitu Medic Serum Renoskin.

                                                        Medic Serum Renoskin

    Produk ini anak akak amalkan setiap hari di tempat-tempat ekzema

                             Sebelum anak saya memakai Medic Serum Renoskin

                                      Luka gatal-gatal sudah berkurangan..

    Medic Serum Renoskin ini juga boleh membantu membaiki kulit yang kedut… yang bagusnya bila kulit dah baik boleh guna pelembab lain yang lain-lain jenama. Serum ini digunakan ketika kulit bermasalah sahaja. Yang penting serum ini menggunakan bahan semulajadi dan bebas bahan kimia.

    Ingatlah dan saya selalu pesan kepada diri saya sendiri…. kite kena banyak bersabar dengan anak-anak ekzema. Proses penyembuhan kulit bukanlah mengambil masa yang sekejap … semuanya bergantung kepada kulit anak kite terutama yang pernah menggunakan krim yang berasaskan steriod.

    Ada proses penyembuhan mengambil masa seminggu, mungkin sebulan dan ada yang berbulan-bulan. Tetapi Insya Allah pasti ada perubahan berlaku jika kite menggunakannya dengan SABAR dan  bukan terus pakai dan terus baik… 

    INGAT BANYAK BERSABAR,…. jangan berputus asa setiap penyakit ada ubatnya…

    TESTIMONI ANAK MENGGUNAKAN MEDIC SERUM RENOSKIN

    Setelah saya mengawal ekzema kedua-dua anak akak, keadaan kulit anak semakin lama semakin kurang luka dan keadaan kulit bertambah baik. Kulit anak tidak lagi kemerah-merahan akibat keradangan sebelum ini.

    Kini anak saya berasa yakin denga diri mereka apabila berjumpa dengan kawan-kawan sekolah, guru-guru, kawan tuisyen dan orang-orang sekeliling yang kenal dengan anak saya akan menegur keadaan kulit anak.

    Keadaan kulit anak saya sudah kurang keradangan setelah menggunakan Medic Serum Renoskin dan semakin lama bertambah baik.

    Saya juga masih lagi mengawasi pengambilan makanan anak  untuk memastikan kulit anak-anak sentiasa lembab serta tidak terluka apabila menggaru.

    Alhamdulillah masalah ekzema anak saya mula terkawal bila kita tahu cara merawatnya.

    Kepada Sesiapa Yang Berminat Membeli Medic Serum Renoskin boleh hubungi saya di talian dibawah:- 

    Telefon bimbit : 014-6368407

    COD kawasan Melaka Tengah, Jasin dan Alor Gajah