Corat -coret

Guru Berbangsa India Memberi Pengajaran Kepada Seorang Bapa

Spread the love

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera…

Sepanjang minggu ini saya sibuk berjumpa guru sekolah agama dan sekolah kebangsaan untuk membincangkan prestasi akademik anak-anak(report card day).

Pada zaman sekarang ini, ibu bapa sudah boleh semak keputusan peperiksaan anak di laman web sahaja…. Sampai anak pun tak tahu keputusan peperiksaan mereka di dalam kelas… kita pula yang beritahu keputusan kepada anak-anak… Jadi anak-anak sekarang dah tak boleh sorok keputusan peperiksaan dengan ibu bapa…

Berbeza zaman dulu..mami sempatlaa sorok report card dari atok nenek…hahahhaa

Tapi bila dah zaman canggih ini dah bole semak keputusan pada bila-bila masa… sampai mood buat keja pun bole hilanglaa… bila dapat tengok result anak…

Sebenarnya setiap tahun semua sekolah memang akan mengadakan perjumpaan ibu bapa bagi membincangkan prestasi akademik peperiksaan pertengahan tahun anak-anak.

Al kisah, pada malam sebelum saya datang ke sekolah, anak saya dah pesan, mami nanti bila datang ke sekolah jumpa cikgu jangan lama-lama tau… cikgu dah pesan …

Amboi…bagusnyer cikgu… siap pesan kt anak supaya kita tak boleh tanya banyak-banyak laa… tuuu.. sebenarnya saya rasa dah 2 tahun jadi macam ni… cikgu awal-awal dah pesan kat murid… ibu bapa tak bole lama-lama jumpa cikgu …

Sebagai mami yang positif, kita fikirlaa benda-benda baik dan cakap benda baik kat anak… yang cikgu sibuk nak bincang dengan ibu bapa yang lain… itulaa sebab ibu bapa kena jumpa sekejap je dengan cikgu… lagipun dah ada whatsapp bole je tanya cikgu kalau ada tanya pasal anak…

Tapi lain pulak dengan encik izman.pauzi mendapat pengalaman berjumpa guru berbangsa India di sekolah anaknya yang tidak lokek berkongsi ilmu tentang pendidikan anak-anak walaupun berlainan agama..

Sumber : Izman Pauzi

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua ibu bapa. Antara tips adalah:-

  • Sediakan jadual belajar di rumah dan pastikan mereka ikut.
  • SETIAP HARI, kena buat 5 soalan mathematics. Kena ajar dan minta anak buat. Hari ini buat 5 soalan operasi tambah, esok buat 5 soalan operasi bahagi. Bila anak sudah pandai, tambah jadi 10 soalan sehingga mereka mahir.
  • Subjek English dan BM, PAKSA anak baca satu petikan karangan setiap hari dan fahamkan. Kena baca untuk pemahaman dan tambah kosa kata. They don’t have any choice.”

ANAK-ANAK hanya boleh tengok tv dan phone, pada hujung minggu sahaja tapi mereka juga kena belajar juga. Control their time.”

Walaupun, cikgu ni berbangsa lain tetapi tidak lokek nak berkongsi ilmu dengan bangsa lain… Inilah guru yang kita mahukan.. mengajar dan mendidik tanpa mengira bangsa dan agama…

Semoga guru-guru di luar sana dapat memberi inspirasi dan mendidik anak-anak tidak kira bangsa tanpa mengerti penat lelah demi masa depan anak murid.

Terima kasih Cikgu …

247total visits,1visits today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *