Corat -coret

Cabaran Kurus 100 Hari Dengan Diet Intermittent Fasting(IF)

Spread the love

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Memandangkan tempat kerja saya membuat Cabaran Kurus 100 Hari, rasanya ini lah peluang nak sambung diet selepas sebulan raya. Bulan puasa dah elok diet, tapi bila dah raya diet pun ke laut.

Cabaran kurus ini yang bestnyer menyediakan hadiah tunai sebanyak RM800 untuk tempat pertama. Tempat kedua sebanyak RM600 dan tempat ketiga sebanyak RM400. Siapa tahu, kalau menang…

Saya ada survey dengan kawan2 ofis yang tengah berdiet …diorang rekomen buat diet Intermittent Fasting (IF). ) Orang kata diet IF ni popular sekarang ni dan diet ni caranya macam berpuasa. Diet ni juga tak payah susah2 nak buat senaman pun dah boleh turun sebanyak 6 kg seminggu.

Uikkksss.. kalau saya turum 6kg sebulan dah bersyukur laa…. kalau 3 bulan diet IF bole agaknya turun sebanyak 18 kg… Diet IF pun menjimatkan kos malah bagus untuk kesihatan.

Dulu pernah buat diet Atkins turun jugak 13 kg dalam masa 3 bulan… lepas tu dah berhenti diet dan work out pun tak buat .. berat pun mendadak naik lebih 20 kg…. hahahaha amik kau….

Sebenarnya, masuk cabaran kurus ini pun boleh bagi motivate kat peserta yang masuk sebab setiap 2 minggu diadakan sessi penimbangan dan siapa ada kenaikan berat sebanyak 100 gram akan dikenakan denda sebanyak RM20.00. Siapa nak menyumbang RM20.00 tu dipersilakan…

Kalau tak masuk bertanding pun, doktor pun dah nasihatkan supaya kuruskan badan memandangkan umur dah meningkat bermacam-macam penyakit akan datang kalau masih tak berdiet. Cuma masa itu tak tahu bile nak mula diet. Lagi-lagi diet ini perlu semangat juang yang tinggi.

Sahabat-sahabat doakan saya istiqamah buat diet IF sehingga dapat berat ideal ..

Apa itu Diet Intermittent Fasting (IF)

Dari kefahaman saya pasal diet Intermittent Fasting (IF) ini kita mengamalkan puasa daripada makan dalam tempoh 14 hingga 16 jam dengan memberi peluang perut dan usus kita berehat.

Sebagai contoh kita sehari ada masa 24 jam,

8 jam kita gunakan untuk makan,

sedangkan baki 16 jam lagi kita berehat dari makan.

IF ni mengfokuskan kepada “BILA” masa yang patut kita makan dan BUKAN apa yang nak kita makan .

Sesiapa yang dah biasa berpuasa lagi senang ikut diet IF bezanya waktu mengambil makanan.

Jenis-jenis Intermittent Fasting

1.Daily Intermittent Fasting (16/8): 

Kaedah dibuat dalam tempoh 24 jam, 16 jam anda gunakan untuk berpuasa, sedangkan 8 jam bakinya pula ialah masa anda untuk makan

Sebagai contoh, jika hari ini ialah isnin dan anda makan malam pukul 8 PM, maka selepas makan tu anda berpuasa sehinggalah pukul 12 PM tengah hari esok, iaitu hari selasa.… Jadi, pada hari selasa pukul 12 PM sampai 8 PM ialah masa untuk anda makan.

2. Weekly Intermittent Fasting (Eat-stop-eat): 

Kaedah dimana anda tak makan selama tempoh 24 jam. Sebagai contoh anda makan malam hari ni maka malam esok hari baru anda dibenarkan untuk makan semula. Kaedah ini boleh anda buat 1 – 2 kali dalam semingg

3. Alternate Day Intermittent Fasting: 

Kaedah dimana dalam 1 minggu, anda dibenarkan makan seperti biasa selama 4 hari, sedangkan baki 3 hari tu pula anda berpuasa dalam tempoh 24 jam.

Dari 3 kaedah di atas ni tadi, saya bercadang nak mengamalkan kaedah 16/8 kerana ialah lebih mudah untuk di amalkan dan ianya juga paling popular.

Kaedah 16/8 juga yang di sarankan oleh Dr. Siti Aniza Basir bagi mereka yang masih baru join IF.

Penerangan Ringkas Dr Siti Aniza Basir

Newbie – disyorkan buat diet 12 jam (Contoh: start last dinner pukol 6.30 petang, esok breakfast pukol 6.30 pagi.

Bila dah ok,

Buat 14 jam (Contoh 6.30 petang dinner dan 8.30 breakfast).

Lepas dah ada semangat kuat teruskan perjua,n

Buat  16 jam (Contoh : Dinner 6.30 petang, breakfast merangkap lunch kul 10.30).

Buat Ikut Keperluan sebabnya jika ada kenduri makan pukol 8.30 malam, esok dah tak payah breakfast terus lunch.

IF ini dapat mengurangkan Craving/Ketaguhan/Sifat nak mengunyah  tak henti-henti… Itulah yang penting..

Kebaikan Diet Intermittan Fasting

  1. Mengurangkan berat (tanpa memusnahkan otot) dengan mengoptimakan kesihatan;
  2. Mengelakkan daripenyakit kronik seperti kencing manis dan tekanan darah tinggi;
  3. Melawan penyakit dan mengembalikan keadaan fisiolagi kepada normal (detoksifikasi); dan
  4. Mengawal emosi dan psikologi

Siapa Dilarang Mengamalkan Intermittent Fasting

  1. Underweight (BMI < 18.5);
  2. Wanita Hamil – anda perlu kan extra nutrien untuk bayi anda;
  3. Ibu yang menyusui anak – anda perlu kan extra nutrien untuk bayi anda; dan
  4. Remaja dibawah umur 18 tahun – anda perlu kan extra nutrien untuk membesar.

Tips Semasa Melakukan Intermittan Fasting:

  • Jika lapar di pagi hari, anda boleh minum teh hijau atau kopi hitam untuk mengurangkan rasa lapar. Tapi ingat, jangan tambah gula pada minuman anda;
  • Minumlah air yang cukup dan sesuai dengan keperluan badan anda;
  • Disyorkan bersenam untuk dapatkan badan fit; dan
  • Eat Clean

Apa-apa yang kita hendak buat sesuatu baik kita berdoa dulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *