• Filem Antarabangsa

    Filem Tamil: Vedalam

    Filem : Vedalam (2019)  | Genre : Aksi, Jenayah, Komedi| Negara : India|Running Time:  2 Jam 34 Minit | Pelakon Utama: Ajith Kumar, Shruti Hassan, Lakshmi Ravichander|  Pengarah:   Siva

    Sinopsis

    Mengisahkan seorang lelaki berasal dari kampung bernama Ganesh (Ajith Kumar) dengan adik dia, Thamizh (Lakshmi Menon) berpindah ke Kolkata untuk menghantar adiknya belajar melukis di Kolej Seni.

    Di Kalkota, Ganesh berkerja sebagai pemandu teksi untuk menyara hidup dan menampung perbelanjaan kolej adiknya. Ganesh telah berkenalan dengan seorang peguam yang jelita bernama Swetha (Shruti Hassan) tetapi telah dibuang kerja disebabkan Ganesh. Pada masa yang sama, adik Swetha bernama Arjun(Ashwin Kakumanu) telah jatuh cinta dengan Thamizh dan ingin berkahwin dengannya.

    Di Kalkota, 2 orang penjenayah yang berprofil tinggi bernama Aniket (Aniket Chauhan) dan Abhinay (Kabir Duhan Singh) sedang dikehendaki oleh pihak polis kerana melakukan jenayah pemerdagangkan wanita dan mengedar dadah dan senjata.

    Pada suatu hari, Ganesh telah ternampak salah seorang penjenayah tersebut dan dia melaporkan kes jenayah tersebut kepada pihak polis. Aniket mendapat tahu Ganesh yang melaporkan kepada pihak polis lalu menangkap Ganesh.

    Ganesh diculik dan dipukul teruk oleh orang penjahat bernama Aniket (Aniket Chauhan) dan Abhinay (Kabir Duhan Singh). Tetapi sebaliknya yang berlaku konco-konco penjahat dipukul teruk oleh Ganesh.

    Review Filem Tamil Vedalam

    Assalammualaikum dan Salam sejahtera,

    Hari ini saya nak review sebuah filem tamil yang telah ditayangkan pada tahun 2015 dan saya tahu filem ini melalui perkongsian pembaca di laman FB.

    Filem Vedalam mempunyai jalan cerita yang biasa apabila seorang lelaki daripada kampung mempunyai perwatakan yang baik dan tidak buruk sangka dengan orang lain datang ke bandar untuk teman adiknya belajar.

    Sumber google: Ganesh hantar adiknya mendaftar kolej

    Rupa-rupanyer lelaki bernama Ganesh ini yang nampak sangat baik adalah seorang gangster paling ganas dan kejam. Kekejaman Ganesh selama ini tidak diketahui oleh adiknya sendiri dan menganggap abang dia seorang baik dan penyayang.

    Ganesh ini yang dulu sanggup memukul orang tidak bersalah tanpa peri kemanusian tidak kira orang itu tua atau muda semata-mata nak dapat upah duit.

    Pada awal filem ini penonton ditunjukkan Ganesh perwatakan yang baik, jujur, suka senyum, ketawa, bertanggungjawab, sentiasa menolong orang, anti sosial sebab Ganesh tak ada FB, instagram, twitter , tidak mempunyai wasap dan sangat menyayangi adik perempuannya dengan membiayai pendidikan adiknya di Kolej Seni terkemuka di bandar Kolkata sedangkan mereka bukan orang senang.

    Dan paling penting penonton ditipu dengan wajah Ganesh yang sentiasa senyum dan ketawa dengan orang sekelilingnya boleh bertukar menjadi bengis dan menakutkan.

    Sampaikan heroin Swetha (Shruti Hassan) menjadi takut giler kepada Ganesh sedangkan baru nak feeling suka kepada Ganesh. Iklan jap… Shruti ni anak kepada pelakon lagend tamil iaitu Kamal Hassan. Memang cantik orangnyer.

    Sumber google : Shruti Hassan anak Kamal Hasan

    Ada satu scene mula-mula Ganesh kena tangkap dan dipukul teruk oleh penjahat di atas kapal. Pada masa tu, penjahat tidak tahu Ganesh ini sebenarnya lagi jahat daripada diorang.

    Sumber google : Penjahat tidak tahu Ganesh ini sebenarnya lagi jahat daripada diorang.

    Tetapi akhirnya, dia ok je masuk ke dalam kapal berjumpa dengan Ketua penjahat bernama Aniket.

    Aniket dan konco-konconya yang berada dalam kapal terperanjat giler melihat Si Ganesh boleh terlepas sedangkan anak buahnya yang ramai dah pukul Ganesh dengan teruk.

    Ketika Ganesh menuju ke arah Aniket, Ganesh menangis sambil merayu-rayu meminta simpati supaya tidak tembak dia. Adik Aniket datang menghampiri Ganesh dengan mengacu pistol.

    Tiba-tiba bunyi tembakan bertalu-talu dan badan adik Aniket mula berdarah akibat tembakan. Aniket dan konco-konco yang lain terperanjat giler bila tengok muka Ganesh sebelum ini yang takut dan menangis boleh bertukar menunjukkan senyuman yang menakutkan.

    Sumber google: Muka Ganesh asalnya takut bertukar menunjukkan senyuman yang menakutkan.

    Ganesh menjadi ganas dengan mengangkat mayat adik Aniket sebagai perisai melindungi dirinya daripada terkena tembakan. Ganesh yang memegang pistol terus menembak bertalu-talu tanpa belas kesian menyebabkan kesemua penjahat terbunuh.

    Kematian Aniket dan konco-konconya di atas kapal tidak dapat dikesan siapa pelakunya termasuk penjahat seorang lagi bernama Abhinay. Ganesh berjaya melepaskan diri. Dan Abhinay mencari siapa pembunuh adiknya pula.

    Sumber google : Abhinay mencari siapa pembunuh adiknya pula.

    Walau pun, filem ini memang tidak logik terutama melibatkan scene pergaduhan tetapi disebabkan filem ini memberikan jalan cerita yang tidak dijangka menjadikan filem ini sangat best dan tidak boring.

    Bila menonton filem ini, kita akan tertanya siapa Ganesh yang sebenarnya, bagaimana dia menjadi seorang gangster yang kejam sebelum ini dan siapa adik perempuan Ganesh sehingga akhir cerita adiknya masih tidak tahu siapa sebenar abangnya..

    Thamizh  merayu jangan tembak abangnya sedangkan Ganesh muka senyum sinis je

    Disebabkan filem Vedalam sebuah filem mencapai box office, filem ini akan dikeluarkan versi Hindi dilakonkan John Abraham…bila nak start shooting … tak comfirm lagi… tunggu je laa..

    Apalagi, jom anda semua menonton filem tamil Vedalam dan mencari jawapannya kesudahan filem ini..

  • Filem Antarabangsa

    Filem Korea : The Dude in Me (2019)

    Filem : The Dude in Me (2019)  | Genre : Komedi, Fantasi | Negara : Korea|Running Time:  2 Jam 02 Minit | Pelakon Utama: Jin Young, Park Sung Woong, Lee Soo Min, Ra Min Ran, Kim Kwang Kyu|  Pengarah:   Kang Hyo-jin

    Sinopsis

    Mengisahkan seorang pelajar sekolah tinggi bernama Dong-Hyun (Jin Young) telah jatuh dari bumbung bangunan terhempap ke atas seorang Ketua Gangster bernama Pan-Soo (Park Sung-Woong) yang ketika itu sedang lalu kawasan tersebut.

    Apabila kedua-dua dimasukkan hospital, sesuatu kejadian ajaib berlaku di antara mereka berdua, roh mereka telah bertukar di antara Dong Hyun dan Pan Soo!

    Review Filem : The Dude in Me (2019)

    Assalammualaikum dan salam sejahtera.

    Review kali ini sebuah filem komedi yang betul-betul lawak dan menghiburkan sehingga jalan cerita selama 2 jam sampai tak perasan sehh…

    Cerita ini berjaya menarik hati penonton dengan watak Pan Soo sebagai gangster yang ditakuti oleh musuh-musuhnya, pandai berlawan, mempunyai badan yang sado, hanya makan makanan berkhasiat, pembersih dan sentiasa berpakaian smart telah tertukar badan kepada budak sekolah bernama Dong Hyun yang berumur 17 tahun yang gemuk, miskin dan sentiasa dibuli kawan-kawan.

    Watak Park Sung-Woong sebagai Ketua Gengster

    Cerita ni menjadi menarik apabila Pan Soo tidak dapat menerima bentuk badan Dong Hyun yang gemuk dan kuat makan. Bila Pan Soo berada dalam badan Dong Hyun, dia terpaksa meneruskan kehidupan sebagai remaja berumur 17 tahun.

    Watak Jin Young sebagai pelajar sekolah yang gemuk

    Di sekolah ramai tidak suka dan selalu membuli Dong Hyun. Pan Soo yang telah berada dalam badan Dong Hyun tidak tahan dengan perangai pelajar-pelajar yang suka membuli lalu melawan balik dengan memukul pelajar tersebut sehingga mereka takut dengan Dong Hyun yang baru.

    Pada suatu hari, Pan Soo mendapat tahu rupa-rupanya kawan perempuan kelasnya bernama Hyun Jung yang selalu kena buli adalah anak kandungnya sendiri semasa dia mempunyai hubungan dengan kekasih lama bernama Mi Sun (Ra Mi Ran).

    Pan Soo yang pada mula nak berhenti sekolah tapi tak jadi kerana nak menjaga anaknya yang sentiasa kena buli dengan pelajar nakal.

    Ketika itulah, Pan Soo bertukar menjadi seorang lelaki yang amik berat dan penyayang terhadap Hyun Jung. Namun Hyun tidak tahu kawan lelakinya itu adalah bapanya Pan Soo.

    Dalam filem ini dibantu juga dengan watak Man Chul (Joon Hyuk Lee) iaitu seorang gangster yang ganas tapi mempunyai sifat melucukan sentiasa setia dengan bos Pang Soo.

    Watak Man Chul setia kepada Pan Soo (Dong Hyun)

    Man Chul telah menjaga Pan Soo ketika dalam keadaan koma. Bila dia mendapat tahu bos dia bertukar badan dan tetap setia membantu bosnya apabila Pan Soo minta bantuan.

    Sambil tu boleh pulak dia nasihatkan bosnya supaya menjaga kesihatan supaya tak kena diabetes, suruh jangan pukul pelajar bila diarah memukul dan selalu mengusik bosnya walau pun Pan Soo seorang yang garang.

    Pan Soo menyuruh Man Chul mengajarkan anak dia seni pertahanan diri supaya tidak lemah berdepan pelajar-pelajar yang membulinya.

    Pada masa yang sama, Pan Soo membuat senaman untuk menguruskan berat badan Hyun.

    Apabila Pang Soo / Dong Hyun menjadi kurus , ramai pula minat dengan Dong Hyun tetapi Pan Soo hanya minat dengan Mi Sun. Masa ini lah, banyak salah faham Hyun Jung kepada Dong Hyun kerana dia ingat Dong Hyun menggatal dengan emaknya Mi Sun.

    Dong Hyun sudah kurus

    Tidak lama kemudian, Dong Hyun yang betul terjaga dari koma dan dia balik ke rumah malangnya bapanya sendiri pun tidak kenal dia kerana wajahnya yang berbeza.

    Bila Dong Hyun palsu terserempak dengan Pan Soo palsu

    Dong Hyun palsu terserempak dengan Pan Soo palsu dan mereka terperanjat lebih-lebih lagi badan Dong Hyun telah menjadi kurus.

    Semasa Pang Soo koma di hospital, kehidupan sebenarnya di dunia gengster menjadi kucar kacir termasuk isterinya yang curang dengannya. Ramai gangster-gangster lain nak rampas kuasanya.

    Ayah mertuanya Pang Soo mendapat tahu anak sendiri telah mengelap duit syarikatnya dan dia bercadang nak menyerahkan syarikatnya kepada menantunya Pang Soo.

    Walau bagaimanapun, Pang Soo menolak mewaris kekayaan mertuanya dan dia hendak menjalani kehidupan biasa. Isteri Pang Soo membalas dendam dengan melanggar Pang Soo.

    Pada ketika itu, badan mereka berdua bertukar semula. Akhirnya Pang Soo dan pembantunya Man Chul berhenti daripada menjadi gangster dan mereka membantu Min Su berniaga. Sementara Dong Hyun dan Hyun Jung mereka berdua akhirnya bercouple.

    Dong Hyun dan Hyun Jung akhirnya couple walaupun tak suka awalnya

    P.s : Tak minat dengan watak Mi Sun yang dilakonkan oleh Ra Min Ran sebab macam terlalu tua untuk berlakon dengan Jung Jin Young. Patut amik pelakon macam Kim Ha Neul, Choi Ji Woo dan paling sesuai Kim Hee Sun.

    Watak Mi Sun sesuai dilakonkan oleh Kim Ha Neul, Choi Ji Woo dan Kim Hee Sun
  • Filem Antarabangsa

    Filem Seram : Eerie (2019)

    Apa khabar semua. Kali ini saya bercadang nak tukar format cara review filem bagi memudahkan pembaca faham dan berminat untuk membaca review filem yang ditulis oleh saya. Tak naklaa orang kata review syok sendiri pulak.

    
    
    
    
    

    Filem : Eerie (2019)  | Genre : Seram, Misteri | Negara : Filipina |Running Time:  1 Jam 50 Minit | Pelakon Utama: Bea Alonzo, Charo Santos-Concio, Jake Cuenca, Maxene Magalona | Pengarah:  Mikhail Red

    Sinopsis

    Filem ini berkisarkan sekitar tahun 1995, seorang guru kaunselor bernama Pat Consolacion yang bertugas di sebuah Sekolah Katolik di Sta Lucia cuba menyelesaikan misteri kematian anak muridnya bernama Clara.

    Pat tidak mempercayai Clara mati akibat dicekik oleh Fidel lebih-lebih lagi Fidel telah bekerja di sekolah tersebut sejak berpuluh tahun.

    Pat mengambil keputusan untuk menyiasat sendiri kematian Clara tanpa pengetahuan pihak sekolah.

    Semasa Pat menjalankan siasatan, dia telah mensyaki Sister Alice terlibat dengan kematian Clara. Sister Alice merupakan seorang pengetua yang tidak disukai oleh pelajar-pelajar kerana sikapnya yang tegas dan garang.

    Pat merasakan Sister Alice hanya mengutamakan reputasi sekolah berbanding keselamatan pelajar-pelajar. Pat telah diberi amaran oleh Sister Alice agar tidak masuk campur kes kematian Clara.

    Semasa Pat siapa pembunuh sebenar Clara, dia bertemu dengan bekas pelajar bernama Eri yang pernah bersekolah tersebut sebelum ini.

    Melalui Eri, Pat telah mengetahui banyak rahsia sekolah termasuk Sister Alice.

    Review Filem Eerin (2019)

    Filem Eerie merupakan sebuah filem seram tipikal berkisarkan misteri pelajar mati di sekolah. Motif utama filem ni, hantu balas dendam ke atas orang yang tak nak kawan dengan dia dengan cara merasuk manusia untuk membunuh .

    Jalan cerita filem ini berlatarkan zaman 1990 an dengan menggunakan persekitaran pada waktu malam sahaja berlaku di sekolah dan asrama membuatkan filem ni seram dan ditambah kejutan yang tidak dijangkakan.

    Bagi menambah keseraman cerita ini, pengarah meletakkan asrama sekolah berkeadaan gelap sahaja dan hanya bergantung lampu di luar bangunan sahaja. Bayangkan pelajar yang hendak pergi ke tandas kena guna lampu suluh.

    Walaupun keseraman ada dalam filem ini tetapi sepanjang tempoh 45 minit, saya masih tak faham apa penceritaan filem ini…. saya menonton hanya nak tahu misteri kematian Clara, Erika dan apa terjadi kepada kawan-kawan Clara.

    Filem ini diselamatkan dengan watak utama Bea Aloza sebagai guru kaunselor yang mempunyai sifat empati yang tinggi, lemah lembut dan mesra dengan pelajar menyebabkan ramai pelajar jumpa mengadu dengannya.

    Kelebihan Pat boleh berkomunikasi dengan roh dan dia sanggup membantu pelajar walaupun pelajar tu sudah mati. Setiap hari Pat bekerja sehingga lewat malam untuk menyelesaikan masalah anak murid. Malah sanggup melanggar peraturan dan dia sendiri dikenakan tindakan diberhentikan kerja.

    Pada awal filem ini, watak Charo Santos-Concio sebagai Sister Alice digambarkan seorang yang menakutkan dan jahat … rupa-rupanya Sister Alice juga menjadi mangsa keadaan dalam kejadian pelajar bunuh diri.

    Secara kesimpulannya, sebagai peminat filem seram khususnya negara Filipina, Eerie bukanlah filem terbaik berbanding filem seram Filipina seperti Feng Sui (2004), Sukoob (2006) dan The Road (2011). Bagi saya, filem ini boleh sahaja ditonton sebagai menambah koleksi tontonan filem anda…