• Drama Korea

    Drama Korea : Good Witch (2018)

    Drama : Good Witch|Genre : Romantik Komedi|Negara : Korea|Episode:  40 (35 minit 1 episod) |Pelakon Utama :  Lee Da Hae, Ryu Soo Youn, Bae Soo Bin, Lee Deok Hwa | Pengarah: Oh Se Gang |Episode:  40 (35 minit 1 episod) | Pelakon Utama:  Lee Da Hae, Ryu Soo Youn, Bae Soo Bin, Lee Deok Hwa | Pengarah: Oh Se Gang

    Sinopsis

    Mengisahkan sepasang kembar bernama Cha Sun-Hee dan Cha Do-Hee (Lee Da Hae) yang mempunyai perwatakan berbeza. Sun Hee seorang kakak yang tidak mempunyai pekerjaan tetap telah berkahwin dengan Bong Cheon-Dae (Bae Soo Bin) dan mempunyai seorang anak perempuan. Sun Hee mempunyai perwatakan yang baik, setia kepada suami, lemah lembut dan suka membantu orang. Manakala adik kembarnya Do-Hee bekerja sebagai pramugari di syarikat penerbangan Doeghoe yang mempunyai perwatakan pemarah, kasar dan kaki cukur kepada lelaki kaya. Pada suatu hari, Do Hee telah dimasukkan hospital dan memerlukan rawatan yang berpanjangan di hospital. Dia telah meminta kakaknya Sun Hee menggantikan tempatnya sebagai pramugari untuk menyelesaikan tugas misteri di syarikat penerbangan Donghoe. Di situlah Sun Hee telah bertemu dengan juruterbang bernama Song Woo Jin (Ryu Soo Young).

    Review Drama Korea : Good Witch

    Pasangan kembar Cha Sun Hee dan Cha Do Hee yang berlainan perwatakan

    Drama ini dimainkan pelakon senior dalam industri Kdrama iaitu Lee Da Hae yang popular dengan drama My Girl dan Hotel King. Lee Da Hae telah berjaya membawa watak kembar yang mempunyai sifat baik dan jahat. Kembar baik yang bernama Cha Sun-Hee suka membantu orang sehingga orang lain mengambil kesempatan terhadapnya. Manakala watak adik bernama Cha Do Hee yang mempunyai sifat negatif iaitu bercita-cita tinggi sehingga sanggup melanggar undang-undang untuk mencapai matlamatnya.

    Sebagai kakak, Su Hee telah banyak berkorban untuk keluarganya dengan memberi peluang kepada Da Hae sambung belajar sedangkan Sun Hee terpaksa bekerja untuk membantu ibunya dan Da Hae.

    Kehidupan Cha Sun Hee dan Cha Do Hee yang berbeza

    Sun Hee telah bercinta dan berkahwin dengan Bong Cheon-Dae (Bae Soo Bin) namun suaminya seorang pemalas dan lebih malang lagi ibu mertuanya juga bergantung duit Su Hee. Walau bagaimanapun, Sun Hee tetap melayan dan menjaga suami dan ibu mertuanya dengan baik.

    Suami dan ibu mertua Sun Hee yang pemalas

    Dalam drama ini kita berasa sakit hati apabila adik beradik kembar pun sanggup membenci kembarnya iaitu kakaknya sendiri Su Hee. Dae Hae membenci kepada Sun Hee dan menganggap Sun Hee terlampau baik sangat dengan orang sekelilingnya, suka hidup bersederhana dan tidak bercita-cita tinggi.

    Bagi Da Hae yang penting dalam kehidupan adalah duit, kuasa dan pangkat. Da Hae bekerja sebagai pramugari dan berjaya mendapat pengiktirafan pramugari terbaik di syarikat penerbangan Donghae dengan cara menggunakan pengaruh orang atasan. Dia digelar sebagai ahli Sihir Kejam dan tidak disukai oleh kawan-kawan sekerjanya.

    Namun, Da Hae telah jatuh sakit dan meminta Sun Hee menyamar sebagai dirinya dan menjalankan tugas pramugari. Sun Hee yang mempunyai hati yang lembut telah bersetuju untuk membantu adiknya.

    Cha Do Hae sedang menerima rawatan

    Sun Hee cuba menyamar sebagai Da Hae yang mempunyai sifat tegas dan garang namun sifat baiknya di dalam dirinya telah menjadikan penyamarannya menjadi lucu.

    Ditambah dengan Sun Hee tidak mempunyai pengalaman bekerja sebagai pramugari telah menjadi keadaan kucar kacir. Pada masa yang sama kerja-kerja jahat dilakukan oleh Da Hae telah berjaya dibetulkan oleh Sun Hee. Su Hee juga telah banyak membantu rakan dan syarikat penerbangan Do Hae sehingga dia digelar sebagai Ahli Sihir Penyelamat oleh rakan sekerja.

    Cerita ini bertambah menarik apabila Sun Hee (Da Hae) terpaksa berpura-pura menyukai Kapten Song demi Da Hae setelah dia mendapat tahu Da Hae menyukai Kapten Song.

    Sebelum ini, Kapten Song memang tidak suka dengan Da Hae, lebih-lebih lagi, Kapten Song seorang yang tidak mempercayai sebuah perkahwinan dan tidak suka ada komitmen dengan wanita.

    Inilah hero Sun Hee dan Da Hae

    Sun Hee (Da Hae) telah berjaya membuka hati Kapten Song. Namun, Sun Hee menganggap Kapten Song menyintai Da Hae kerana dia menyamar sebagai Da Hae.

    Sun Hee (Da Hae) dengan Kapten Song

    Disebabkan Sun Hee telah berkahwin bermacam-macam aksi kelakar untuk menyorok penyamarannya daripada suami, ibu mertuanya dan orang sekeliling seolah-olah macam cinderella dengan menukar menjadi Su Hee sebenar. Namun, perkahwinan Su Hee tidak dapat bertahan setelah suaminya telah curang banyak kali dan mereka akhirnya bercerai.

    Bermula episod 24, Da Hae telah mula sedar dari koma, Da Hae masih tidak berubah perangainya dan tidak insaf malah lagi teruk dia meneruskan kerja-kerja jahatnya. Dia masih membuli kakaknya walaupun Su Hee telah banyak membantu dirinya sepanjang dia tidak sedar diri.

    Keluarga Kapten bertemu dengan Keluarga Dae Hae

    Cerita menjadi konflik apabila Dae Hae mula mengetahui Kapten Song menyukai Sun Hee (sedangkan Kapten Song masih tidak tahu Sun Hee menyamar sebagi Do Hae), dia dapat merasakan Kapten Song berasa sangsi terhadap dirinya. Ini membuatkan Da Hae bertambah membenci Su Hee.

    Kapten Song terserempak Sun Hae kembar Do Hae

    Di samping jalan cerita bertemakan cinta, terdapat juga berlakunya konflik dalam syarikat penerbangan yang melibatkan penyelewengan kuasa dan rasuah.

    OST dalam drama ini memang terbaik dinyanyikan oleh Jung Chang Hoon bertajuk No More Tears apabila menunjukkan scene sedih antara Kapten Song dan Sun Hee.  

    Kapten Song masih tidak mengenal Sun Hee (Da Hae)

    Cerita ni sememang best, 40 episod menonton macam sekejap sahaja tamat (sebenarnya 35 minit 1 episod)…. disebabkan nak tengok progress percintaan Sun Hee menjadi saya tidak sabar hendak menonton setiap episod. Drama ini berakhir dengan happy ending 😉

    Jangan lupa menonton drama Good Witch !!

  • Drama Korea

    Drama Korea: Class of Lies (2019)

    Drama: Class of Lies (2019)  | Genre : Misteri, Jenayah, Penyamaran | Negara : Korea| Episode :  16 | Pelakon Utama: Yoon Gyun Sang, Geum Gyun Sang, Geum Sae Rok, Choi Kyu Jin, Han So Eun, Kim Myung Ji |  Pengarah:   Kang Hyo-ji

    Sinopsis

    Drama ini mengisahkan seorang peguam bijak dan licik bernama Ki Moo-Hyeok (Yoon Gyun-Sang) yang sukakan wang mengambil kes-kes besar. Dia telah ditugaskan menjadi peguam bela kepada seorang pelajar lelaki bernama Kim Han-Soo (Jang Dong Joo) yang dituduh membunuh kawan perempuan di sekolahnya. Disebabkan kes tersebut Moo-Hyeok telah dibehentikan kerja sebagai peguam. Ki Moo-Hyeok tidak berpuas hati dan dia menyamar sebagai guru sementara di sekolah menengah Han-Soo untuk menyiasat perkara sebenar yang terjadi.

    Review Drama Korea: Class of Lies

    Apa yang menarik drama Class of Lies, dilakonkan oleh para pelakon muda dan tidaklah begitu kenali tetapi berjaya menjiwai watak masing-masing.

    Sesiapa yang menonton drama ini akan berasa geram, sakit hati dan marah dengan perangai pelajar-pelajar berasal dari keluarga kaya dan mereka berkuasa ke atas pelajar, guru termasuk pentadbir sekolah.

    Diorang punya jahat sampai boleh buat live video pukul kawan-kawan untuk tujuan berjudi dan pertarungan dilakukan di sekolah pada waktu malam. Mereka juga sanggup membuli pelajar miskin atau yang tidak mendengar cakap mereka sehinggakan memukul dengan kejam.

    Ditambah lagi ibu bapa pelajar-pelajar kaya ini sanggup membuat muslihat dan menutup kesalahan anak mereka sendiri.

    Moo-Hyeok seorang peguam yang telah dihentikan kerja disebabkan mempertahankan kes Kim Han-Soo telah menyamar sebagai guru sementara untuk menyiasat apa yang terjadi pelajar tersebut.

    Han Soo dituduh membunuh kawan sekolahnya bernama Soo A dan kini sedang koma di hospital. Kedua-dua pelajar tersebut merupakan pelajar di Sekolah Tinggi Cheonyang.

    Sepanjang penyiasatan, Moo-Hyeok mendapat tahu skandal ibu bapa di Sekolah Tinggi Cheonyang yang menghantar anak mereka ke sekolah tersebut mempunyai agenda tertentu.

    Setiap ibu bapa kaya yang menghantar anak ke sekolah tersebut perlu menyediakan sumbangan kepada pihak sekolah dan sebagai balasan anak mereka diberi gred yang baik termasuk memalsukan rekod aktiviti kokurikulum pelajar-pelajar.

    Moo-Hyeok suspek 4 orang pelajar dan keluarga mereka terlibat dengan kematian Soo A dan cubaan membunuh Han Soo. Lebih-lebih lagi pelajar bernama Lee Ki-Hoon yang bapanya merupakan bekas bos lama Mook-Hyeok yang telah memhentikan dia kerja.

    Ini menambahkan lagi Moo-Hyeok merasakan dirinya juga merupakan mangsa dalam kes pembunuhan tersebut. Berbagai dugaan yang diterima oleh Moo Hyeok sehinggakan dirinya pun terancam.

    Namun dia dibantu oleh kawan baiknya yang bijak dan mempunyai pengetahuan menggunakan teknologi terkini.

    Setiap watak dalam drama ni mempunyai rahsia sendiri dan Moo-Hyeok telah berjaya mengupas satu persatu rahsia mereka sehinggakan kita tidak akan menjangka orang itu yang seorang yang pembunuh.

    Di dalam drama ini seorang berpesonaliti yang baik, bijak, pendiam dan mempunyai rupa menawan bukanlah menjamin orang itu seorang yang baik…. Tetapi ada mereka berperangai jahat dan kejam tapi masih ada sifat kemanusiaan yang tidak sanggup membunuh.

    Kepada mereka berminat drama bercorak suspen dan plot twist jangan lupa menonton drama Class of Lies..

  • Filem Antarabangsa

    Filem Korea : Memoir of a Murderer (2017)

    Filem : Memoir of a Murderer (2017)  | Genre : Suspen,Thriller, Psycho, Misteri | Negara : Korea|Running Time:  1 Jam 52 Minit | Pelakon Utama:  Sol Kyung-gu, Kim Seol Hyun, Oh Dal Su, Hwang Seok Jeong |  Pengarah: Won Shin Yun

    Sinopsis

    Filem ini mengisahkan seorang bekas pembunuh bersiri bernama Byeong-Soo (Sol Kyung-Gu) yang kini menderita penyakit Alzheimer dan tinggal bersama anak perempuan bernama Eun-Hee (Seol Hyun). Pada masa yang sama, telah berlaku sekali lagi beberapa kes pembunuhan di sekitar bandar Byeong-Soo tinggal. Byeong-Soo telah mensyaki seorang anggota polis bernama Min Tae-Joo yang melakukan pembunuh disebabkan dia pernah menjumpai darah di dalam kereta Min Tae-Joo. Lebih memburukkan lagi Min Tae-Joo telah bercinta dengan Eun-Hee anak Byeong-Soo. Untuk melindungi anak perempuannya, Byeong-Soo berjuang untuk menguatkan ingatannya dan membunuh Tae-Joo.

    Review Filem Korea: Memoir of a Murderer

    Assalammualaikum dan Salam sejahtera,

    Sebagai peminat filem bergenre thriller dan suspen, filem Korea Memoir Of A Murderer merupakan salah satu filem yang patut anda tontoni dan tidak akan mengecewakan anda semua.

    Filem ini dimainkan pelakon yang hebat iaitu Byeong-Soo (Sol Kyung-Gu) yang melakonkan watak sebagai bekas pembunuh bersiri yang menghidap penyakit Alzheimer. Akibat penyakit tersebut, ingatan Byeong-Soo tidak kuat dan dia tidak melakukan membunuh lagi.

    Kemudian, Byeong-Soo bekerja sebagai doktor veterinar sebagai mengkaburi kepada masyarakat setempat termasuk anak perempuannya sendiri.

    Setelah beberapa tahun tiada berlaku pembunuhan, sekali lagi penduduk di kawasan tersebut dikejutkan dengan pembunuhan bersiri melibatkan 2 orang wanita.

    Byeong-Soo telah mensyaki seorang anggota polis bernama Min Tae-Joo yang melakukan pembunuhan tersebut setelah Byeong-Soo menjumpai darah di bonet kereta Min Tae-Joo. Ketika itu berlaku kemalangan di antara mereka berdua.

    Byeong-Soo telah memberitahu kepada ketua polis untuk menyiasat sample darah yang dijumpainya namun tiada bukti lebih-lebih lagi Min Tae-Joo telah manipulasi bukti tersebut.

    Apabila Min Tae-Joo mengetahui Byeong-Soo mula menyiasat tentang dirinya, Min Tae-Joo telah berpura-pura menjalinkan hubungan dengan anak Byeong-Soo.

    Di situla berlaku konflik apabila seorang bekas pembunuh yang cuba melindungi anaknya berkawan dengan pembunuh bersiri yang lain. Ditambah lagi Min Tae-Joo juga mensyaki Byeong-Soo yang merupakan pembunuh yang telah lama polis mencari sejak 17 tahun yang lalu.

    Byeong-Soo yang kerap hilang ingatan dan cuba mengingatkan setiap perkara yang berlaku sama ada benar berlaku atau tidak. Disitulah, Min Tae-Joo mengambil kesempatan ke atas Byeong-Soo ketika dia telah lupa.

    Tanda-tanda Byeong-Soo hilang ingatan apabila mukanya akan berubah dengan mata dia akan berkelip-kelip dan dia akan memakai selipar atau kasut terbalik.

    Penyakit Byeong Soo semakin lama semakin teruk sehinggakan dia pernah mencekik anaknya yang disangkakan anaknya seorang wanita yang lain. Byeong Soo juga menganggap dia selalu berjumpa dengan kakaknya sedangkan kakaknya telah lama mati.

    Untuk menghindarkan diri dari lupa ingatan Byeong Soo akan merekodkan suaranya dan mencatatkan jurnal kehidupannya di dalam komputer riba untuk memudahkan dia mengingatkan kembali perkara yang telah brlaku.

    Rupa-rupanya penyakit Alzheimer yang dihidapi oleh Byeong-Soo berlaku sejak anaknya Eun-Hee (Seol Hyun) masih kecil lagi selepas Byeong-Soo mendapat kemalangan.

    Semenjak isterinya mati, Byeong-Soo telah menjaga anaknya sejak kecik lagi. Lebih memgejutkan Eun-Hee bukanlah anak kandung Byeong-Soo yang sebenar.

    Di akhiri cerita, pengarang filem ini berjaya membawa penonton sentiasa berfikir dan tertanya-tanya siapakah pembunuh yang sebenarnya. Adakah Byeong-Soo atau Min Tae-Joo? Yang pastinya setiap kali saya meneka siapa pembunuhnya pasti salah tekaan saya..

    Jadi, jangan lupa saksikan filem ini !

  • Drama Korea

    10 Drama Korea Popular Noona Berpasangan Dongsaeng

    Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

    Sejak tahun 2000 lagi, penerbit drama korea suka mengandingkan heroin noona (panggilan wanita yang berusia) dengan hero dongsaeng (panggilan lelaki muda). Walaupun hero dan heroin mempunyai perbezaan umur, tetapi lakonan mereka ada chemistry dan boleh diterima oleh peminat-peminat drama korea.

    Mungkin noona yang dilakonkan mempunyai perwatakan yang comel, muka innocent, berdikari, penyayang dan mature dari segi tindakan menyebabkan dongsaeng memilih noona.

    Untuk itu, sebagai peminat drama korea, saya telah memilih 10 drama yang saya suka dan banyak kali tonton. Kepada peminat drama korea pasti juga bersetuju yang saya rekomenkan.

    1. I Do Do (2012)

    *Dalam drama ini, pelakon wanita Kim Sun Ah ketika itu berumur 37 tahun dan pelakon lelaki Lee Jang Woo berumur 26 tahun*.

    Mengisahkan seorang wanita bernama Hwang Ji Ahn (Kim Sun Ah) berusia lewat 30 an dan bekerja sebagai pengarah sebuah syarikat rekaan kasut.

    Pada suatu hari, Ji Ahn telah bermalam (one night stands) dengan seorang lelaki tidak dikenali bernama Tae kang (Lee Jang Woo) dan menyebabkan dirinya telah hamil. Rupa-rupanya lelaki tersebut merupakan pekerja baru yang bekerja di bawah Ji Ahh.

    Ji Ahh dilema untuk memberitahu Tae Kang yang dia sedang mengandungkan anak Tae Kang dan ditambah lagi Ji Ahn merupakan wanita yang pentingkan kerjaya berbanding berkeluarga. Bermacam-macam cara Ji Ahh cuba mengelakkan beritahu Tae Kang.

    Apa-apa pun drama ini happy ending walaupun Ji Ahn pada awalnya merupakan bos yang garang dan sombong.

    Rating 7/10

    2. I Heard Your Voice (2013)

    Dalam drama ini, pelakon wanita Lee Bo Young ketika itu berumur 34 tahun dan pelakon lelaki Lee Jong Suk  berumur 24 tahun.

    Jang Hye-sung (Lee Bo-young) merupakan seorang peguam bela awam yang sentiasa membantu orang susah. Hidupnya berubah ketika dia bertemu Park Soo-ha (Lee Jong Suk) yang merupakan seorang pelajar sekolah menengah berkebolehan membaca fikiran orang lain dengan melihat melalui mata mereka.

    Soo-ha memperolehi kebolehannya setelah menyaksikan ayahnya dibunuh sepuluh tahun sebelumnya.

    Kematian ayahnya pada mulanya telah dianggap sebagai kemalangan jalanraya sehinggalah Hye-sung, yang ketika itu seorang pelajar sekolah menengah, menjadi saksi kejadian itu dan membawanya ke muka pengadilan.

    Meskipun Hye Sung mendapat ancaman dari pembunuh dan Soo-ha telah membantu menyelamatkan Hye Sung.

    Mereka berdua mula rapat dan saling melindungi antara satu sama lain. Dalam pada itu kawan sekerja J.H.Sung iaitu Cha Gwan Woo turut menaruh hati pada J.H.Sung.

    Drama ini bukan sahaja menyajikan percintaan noona dan dongsaeng tetapi menceritakan suasana di dalam mahkamah dengan dibantu kebolehan ‘supernatural’ hero.

    Rating 8/10

    3. High School King of Savvy (2014)

    *Dalam drama ini, pelakon wanita Lee Ha-na ketika itu berumur 32 tahun dan pelakon lelaki Seo In-Guk berumur 27 tahun*.

    Mengisahkan seorang pelajar sekolah menengah dan pemain ais hoki bernama Lee Min-seok (Seo In-Guk) telah mendapat panggilan telefon misteri mengarahnya untuk menyamar sebagai abangnya.

    Dia diminta untuk bekerja sebagai eksekutif berpangkat tinggi di sebuah syarikat besar.

    Seo In Guk menyamar sebagai abangnya di tempat kerja dan pada masa yang sama dia bersekolah seperti biasa. Di tempat kerja dia dibantu seorang wanita bernama Jung Soo-young (Lee Ha-na), seorang pekerja kontrak yang mempunyai personaliti yang clumsy.

    Walaupun, Jung Soo-young clumsy tetapi dia seorang yang baik dan bijak dalam melaksanakan tugas. Disebabkan Jung Soo-young selalu bantu Lee Min Seok dalam penyamaran, akhirnya kedua-dua mereka jatuh cinta.

    Pada masa yang sama, Yoo Jin-woo ( Lee Soo Hyuk) iaitu abang Lee Min Seok pun sukakan Jung Soo-young.

    Rating 6/10

    4. Faith (2012)

    *Dalam drama ini, pelakon wanita Kim Hee-Sun ketika itu berumur 35 tahun dan pelakon lelaki Lee Min-Ho berumur 25 tahun*.

    Drama ini mengisahkan percintaan di antara pahlawan diraja bernama Jeneral Choi Young (Lee Min-Ho) dari zaman Goryeo dengan doktor wanita bernama Yoo Eun -soo (Kim Hee-Sun) dari zaman moden.

    Jeneral Choi menculik Eun Soo bertujuan untuk menyelamatkan isteri raja Goryeo yang sedang sakit dan berjanji akan menghantar Eun Soo pulang setelah permaisuri selamat.

    Namun, setelah Eun Soo berjaya menyelamatkan permaisuri, dia tidak dapat pulang ke zamannya kerana raja Goryeo telah menahannya.

    Yoo Eun-soo mula benci dan marah kepada Jeneral Choi Young kerana tidak menepati janji.

    Tetapi akhirnya Yoo Eun-soo jatuh cinta dengan Jeneral Choi Young setelah Choi Young menyelamatkannya dari dibunuh. Kesudahan drama ini sangat sedih..

    Walau pun heroin berpangkat noona, tapi mereka berdua ada chemistry lebih-lebih Lee Min Ho macam hero Melayu je…ahhakk..

    Rating 8/10

    5. Oh! My Lady (2010)

    *Dalam drama ini, pelakon wanita Chae Rim ketika itu berumur 31 tahun dan pelakon lelaki Choi Si Won berumur 25 tahun*.

    Drama ini romantik komedi mengisahkan seorang ahjumma berstatus ibu tunggal bernama Gae-Hwa (Chae Rim) menjadi pengurus artis kepada penyanyi terkenal yang sombong bernama Seong Min-Woo (Choi Si Won).

    Pada suatu hari, bekas kekasih Min Woo telah meninggalkan seorang budak perempuan berumur 5 tahun di rumahnya dan meminta Min Woo menjaga budak tersebut.

    Rupa-rupanya budak itu adalah anak Min Woo ketika bersama dengan bekas kekasihnya. Min Woo tidak mempercayai dan mencari bekas kekasihnya malangnya dia telah berhijrah ke luar negara.

    Gae Hwa yang kesian terhadap anak tersebut telah menjaga anak Min Woo seperti anaknya sendiri.

    Seperti biasa dalam drama korea, pada awalnya Min Woo tidak menyukai Gae-Hwa namun disebabkan dia telah menjaga anaknya dengan baik akhirnya Min-Woo jatuh cinta denganGae Hwa.

    Percintaan mereka dikecam oleh peminatnya. Namun, Min Woo tetap sukakan Gae Hwa.

    Dalam drama ini, Min Woo yang jatuh cinta Gae Hwa terlebih dahulu dan Gae Hwa telah menolak cinta Min Woo kerana perbezaan umur dan status Min Woo yang merupakan artis terkenal.

    Rating 8/10

    6. My Lovely Sam Soon (2005)

    Dalam drama ini, pelakon wanita Kim Sun A ketika itu berumur 30 tahun dan pelakon lelaki Hyun Bin berumur 25 tahun.

    Drama ini sebuah romatik komedi mengisahkan seorang pembuat kek bernama Kim Sam-Soon (Kim Sun A) berbadan gempal yang baru putus cinta dan mengalami peningkatan berat badan yang mendadak.

    Dia telah mendapat pekerjaan di sebuah restoran barat Bon Appetit yang dimiliki oleh seorang lelaki muda, kacak dan kaya bernama Hyun Jin-Hun(Hyun Bin).

    Jin Hun telah meminta Sam Soon menjadi kekasihnya setelah ibunya memaksanya berkahwin dan menyuruh melupakan kekasih lamanya.

    Berbagai kejadian berlaku semasa penyamaran Sam Soon termasuk kekasih lama Jin Hun kembali semula kepadanya. Hati Sam Soon mula terusik kerana dia sudah menyukai bosnya.

    Drama ini telah memenangi banyak anugerah termasuk drama, pelakon popular lelaki dan wanita pada tahun 2005.

    Rating 8/10

    7. Personal Taste (2010)

    Dalam drama ini, pelakon wanita Son Ye Jin ketika itu berumur 28 tahun dan pelakon lelaki Lee Min Ho berumur 23 tahun.

    Dalam drama ini pelakon Lee Min Hoo masih digandingkan dengan wanita berumur, mungkin disebabkan wajahnya mature sesuai berlakon dengan noona yang cantik.

    Drama ini bergenre romantik komedi mengisahkan seorang arkitek muda bernama Jeon Jin-ho (Lee Min Ho) sedang mencari arkitek ternama bernama Profesor Han Yoon Sub (Ahn Suk Hwan) yang telah mereka seni bina hanok (rumah tradsional korea).

    Jin Ho mencari Yoon Sub untuk mendapatkan reka bentuk sebagai tema dalam pertandingan seni bina yang disertainya.

    Untuk mendapat maklumat rekabentuk rumah hanok, Jin Ho telah menyamar menjadi lelaki gay dengan berbaik dengan anak Yoon Suba iaitu Park Kae-in (Son Ye Jin) dengan menyewa bilik di rumah Kae In.

    Kae In ingatkan Jin Ho seorang lelaki gay lalu dia membenarkan Jin Ho menyewa di rumah tersebut.

    Cerita ini memang lawak giler bila Gae In ingat Jin Ho seorang lelaki gay dan melayan Jin Ho seperti kawan perempuan.

    Bayangkan Jin Ho terpaksa bertahan dengan sikap Gae In ditambah lagi sifat Jin Ho seorang pembersih dan kemas orangnya berbanding deng Jin Ho seorang clumsy dan pengotor.

    Rating 8/10

    8. Flower Boy Ramen Shop (2011)

    Dalam drama ini, pelakon wanita Lee Chung Ah ketika itu berumur 27 tahun dan pelakon lelaki Jung Il-Woo berumur 24 tahun.

    Drama ini sebenarnya best untuk ditonton. Tetapi hairan kenapa drama ini tak popular.

    Cerita ini masih bergenre romantik komedi yang mengisahkan seorang murid sekolah tinggi bernama Cha Chi-Soo ( Jung Il-Woo) jatuh cinta guru sambilan di sekolahnya bernama Yang Eun-Bi (Lee Chung Ah).

    Setelah kematian bapanya, Eun Bi telah berhenti menjadi guru dan dia mengambil alih perniagaan restoran ayahnya.

    Pada mula Chi-Soo tidak menyukai gurunya kerana selalu memarahinya yang selalu langgar peraturan tetapi akhirnya dia suka Eun Bi dan sanggup ikut bekerja di restoran milik Eun Bi.

    Rating 7/10

    9. Something in the Rain (2018)

    Dalam drama ini, pelakon wanita Son Ye Jin ketika itu berumur 36 tahun dan pelakon lelaki Jung Hae In berumur 30 tahun.

    Drama ini masih menjadikan Son Ye Jin sebagai heroin yang sebelum ini pernah berlakon dengan Lee Min Hoo genre yang sama dalam drama Personal Taste.

    Kali ini Ye Jin masih melakonkan watak noona bercinta dengan dongsaeng tetapi jalan ceritanya berat dan penuh rintangan disebabkan percintaan mereka mendapat tentangan keluarga kerana perbezaan umur.

    Mengisahkan seorang wanita berumur 30 tahun yang masih belum berkahwin bernama Yoon Jin-A(Son Ye Jin) bekerja sebagai supervisor di kedai kopi.

    Kehidupan Yoon Jin Ah mula berubah setelah mula bercinta dengan adik  kepada kawan baiknya Seo Kyung Soon yang baru saja pulang dari luar negara bernama Seo Joon Hee (Jung Hae In). 

    Percintaan mereka mendapat tentangan dengan kakak Seo Joon Hee dan juga mak Yoon Jin Ah. Kedua-dua mereka sukar menerima hubungan percintaan antara Seo Joon Hee dan Yoon Jin Ah disebabkan jarak usia mereka yang jauh.

    Ramai yang memuji drama ini melihat keserasian hero dan heroin ditambah pula dengan OST yang best .

    Rating 7/10

    10. Baby-faced Beauty (2011)

    Dalam drama ini, pelakon wanita Jang Na Ra ketika itu berumur 30 tahun dan pelakon lelaki Daniel Choi berumur 25 tahun.

    Mengisahkan seorang wanita yang telah berumur 34 tahun tetapi mempunyai wajah keanakan seperti 25 tahun bernama Lee So Young ( Jang Na Ra )

    So Young bercita-cita hendak menjadi seorang pereka fesyen tetapi dia tidak dapat meneruskan pelajarannya disebabkan dia perlu menanggung hutang keluarga dan hanya ada kelayakan sekolah menengah.

    Disebabkan wajahnya yang nampak muda dan orang beranggapan dia macam pelajar baru graduate dari universiti dan teklah dapat bekerja di syarikat fesyen.

    Disitula So Young telah berkenalan dengan Choi Jin Wook (Choi Daniel).

    Siapa yang tengok drama mesti menghadapi second lead syndrome maknanya minat kepada hero kedua.

    Rating 7/10

    Sebenarnya ada banyak lagi drama noona dongsaeng macam I Love Lee Tae Ri (2012), Witch’s Romance (2014) ,Secret Affairs (2014),The Producers (2015), I Need Romance 3 (2014),The Lover (2015), What’s Up Fox? (2006)

    Tapi drama ni macam tak sesuai dengan jiwa kita, jadi susahlah nak kata best drama ke tak. Kadang-kadang drama noona dongsaeng yang saya tak tonton tu mungkin lakonan mereka terlampau daring sangat…

    Namun, semuanya terpulang kepada diri masing-masing..

  • Filem Antarabangsa

    Filem Seram : Warda (2014)

    Filem : Warda (2014)  | Genre : Seram, Misteri| Negara : Egypt|Running Time:  1 Jam 15 Minit | Pelakon Utama:  Tareq Abdalla, Nada Al Alfi, Ahmed Awni, Bassel El Kadi, Emad Ghoniem|  Pengarah:   Hadi El Bagoury

    Sinopsis

    Mengisahkan seorang video blogger bernama Walid (Farouk Hashem) pulang ke kampung halamannya di negara Arab bersama teman wanitanya untuk menyiasat kejadian misteri yang menganggu keluarganya sejak kematian bapanya.

    Review Filem Warda

    Assalammualaikum dan Salam sejahtera,

    Ini merupakan pertama kali saya menonton filem Arab bergenre seram ala ‘Blair Witch Project‘ yang pembikinan filem ini dirakam secara footage kejadian sebenar oleh watak utama sendiri.

    Apabila saya menonton filem ni, saya lihat satu keluarga Arab yang mana seorang ibu taat kepada perintah tuhan dan anak lelakinya mengamalkan budaya bebas seperti tidak solat, pergaulan bebas, minum arak dan bebas membeli senjata secara haram.

    Walaupun anaknya seorang berperangai kurang menyenangkan tetapi dia bertanggungjawab dan sayang kepada keluarganya apabila membantu mencari menyelesaikan masalah yang berlaku dalam keluarganya.

    Teringat dalam cerita ini …pesanan ibu kepada anak lelakinya…. perkara pelik berlaku ke atas keluarga mereka apabila sejak kakak berhenti solat berbagai kejadian pelik berlaku… Sesunggunya… solat itu adalah tiang AGAMA.

    Filem ini mengisahkan seorang lelaki bernama Walid yang telah lama merantau di luar negara akhirnya pulang ke kampung halamannya bersama teman wanitanya berbangsa asing.

    Walid pulang ke kampung kerana ibunya meminta dia pulang setelah kakaknya Warda sering tidak sihat sejak kematian bapanya.

    Sejak Walid dan teman wanitanya Amna tiba di kampung, mereka mula merakamkan video footage ke mana sahaja dia pergi.

    Kehadiran Amana tidak disenangi oleh keluarga Walid termasuk Warda. Warda tidak beberapa suka dengan Amna dan tidak membenarkan Amna tidur di bilik adiknya Fateha.

    Fateha adalah adik Walid yang telah meninggal dunia akibat penyakit misteri.

    Sumber google : Warda bila waktu sihat
    Sumber google : Warda mula sakit

    Sejak Walid duduk di rumah, bermacam perkara misteri yang dilalui keluarga mereka termasuklah diganggu dengan bunyi ketukan pintu rumah, bunyi bising di luar rumah sedangkan tiada orang, peralatan di dapur dijatuhkan secara tiba-tiba, dan sering black out.

    Warda sendiri berperangai aneh dengan keluar rumah seorang diri pada setiap malam dan selalu meracau-racau sehinggakan mencederakan diri sendiri. Tetapi apabila ditanyakan kepada Warda, dia sendiri tidak ingat apa yang berlaku.

    Sumber google : Ustaz mencuba merawat Warda

    Walid telah memanggil ustaz untuk mengubat Warda namun penyakit misteri warda masih tidak berubah.

    Walid mengambil tindakan memasang cctv di setiap sudut rumah termasuk bilik Warda.

    Sejak cctv dipasang, Walid dapati banyak perkara misteri terjadi di rumahnya dan Walid sendiri diperhatikan oleh sesuatu. Kita yang menonton pun terasa seram sejuk apabila tengok rakaman cctv tersebut.

    Sumber google : Siapa sebenar di dalam cctv

    Jadi, sesiapa meminati filem seram bolehlah menonton filem Warda sebagai tambahan koleksi filem seram anda tetapi ending filem ini memanglah pengarah suruh kita fikirkan.

    Sekian.

  • Filem Antarabangsa

    Filem Tamil: Vedalam

    Filem : Vedalam (2019)  | Genre : Aksi, Jenayah, Komedi| Negara : India|Running Time:  2 Jam 34 Minit | Pelakon Utama: Ajith Kumar, Shruti Hassan, Lakshmi Ravichander|  Pengarah:   Siva

    Sinopsis

    Mengisahkan seorang lelaki berasal dari kampung bernama Ganesh (Ajith Kumar) dengan adik dia, Thamizh (Lakshmi Menon) berpindah ke Kolkata untuk menghantar adiknya belajar melukis di Kolej Seni.

    Di Kalkota, Ganesh berkerja sebagai pemandu teksi untuk menyara hidup dan menampung perbelanjaan kolej adiknya. Ganesh telah berkenalan dengan seorang peguam yang jelita bernama Swetha (Shruti Hassan) tetapi telah dibuang kerja disebabkan Ganesh. Pada masa yang sama, adik Swetha bernama Arjun(Ashwin Kakumanu) telah jatuh cinta dengan Thamizh dan ingin berkahwin dengannya.

    Di Kalkota, 2 orang penjenayah yang berprofil tinggi bernama Aniket (Aniket Chauhan) dan Abhinay (Kabir Duhan Singh) sedang dikehendaki oleh pihak polis kerana melakukan jenayah pemerdagangkan wanita dan mengedar dadah dan senjata.

    Pada suatu hari, Ganesh telah ternampak salah seorang penjenayah tersebut dan dia melaporkan kes jenayah tersebut kepada pihak polis. Aniket mendapat tahu Ganesh yang melaporkan kepada pihak polis lalu menangkap Ganesh.

    Ganesh diculik dan dipukul teruk oleh orang penjahat bernama Aniket (Aniket Chauhan) dan Abhinay (Kabir Duhan Singh). Tetapi sebaliknya yang berlaku konco-konco penjahat dipukul teruk oleh Ganesh.

    Review Filem Tamil Vedalam

    Assalammualaikum dan Salam sejahtera,

    Hari ini saya nak review sebuah filem tamil yang telah ditayangkan pada tahun 2015 dan saya tahu filem ini melalui perkongsian pembaca di laman FB.

    Filem Vedalam mempunyai jalan cerita yang biasa apabila seorang lelaki daripada kampung mempunyai perwatakan yang baik dan tidak buruk sangka dengan orang lain datang ke bandar untuk teman adiknya belajar.

    Sumber google: Ganesh hantar adiknya mendaftar kolej

    Rupa-rupanyer lelaki bernama Ganesh ini yang nampak sangat baik adalah seorang gangster paling ganas dan kejam. Kekejaman Ganesh selama ini tidak diketahui oleh adiknya sendiri dan menganggap abang dia seorang baik dan penyayang.

    Ganesh ini yang dulu sanggup memukul orang tidak bersalah tanpa peri kemanusian tidak kira orang itu tua atau muda semata-mata nak dapat upah duit.

    Pada awal filem ini penonton ditunjukkan Ganesh perwatakan yang baik, jujur, suka senyum, ketawa, bertanggungjawab, sentiasa menolong orang, anti sosial sebab Ganesh tak ada FB, instagram, twitter , tidak mempunyai wasap dan sangat menyayangi adik perempuannya dengan membiayai pendidikan adiknya di Kolej Seni terkemuka di bandar Kolkata sedangkan mereka bukan orang senang.

    Dan paling penting penonton ditipu dengan wajah Ganesh yang sentiasa senyum dan ketawa dengan orang sekelilingnya boleh bertukar menjadi bengis dan menakutkan.

    Sampaikan heroin Swetha (Shruti Hassan) menjadi takut giler kepada Ganesh sedangkan baru nak feeling suka kepada Ganesh. Iklan jap… Shruti ni anak kepada pelakon lagend tamil iaitu Kamal Hassan. Memang cantik orangnyer.

    Sumber google : Shruti Hassan anak Kamal Hasan

    Ada satu scene mula-mula Ganesh kena tangkap dan dipukul teruk oleh penjahat di atas kapal. Pada masa tu, penjahat tidak tahu Ganesh ini sebenarnya lagi jahat daripada diorang.

    Sumber google : Penjahat tidak tahu Ganesh ini sebenarnya lagi jahat daripada diorang.

    Tetapi akhirnya, dia ok je masuk ke dalam kapal berjumpa dengan Ketua penjahat bernama Aniket.

    Aniket dan konco-konconya yang berada dalam kapal terperanjat giler melihat Si Ganesh boleh terlepas sedangkan anak buahnya yang ramai dah pukul Ganesh dengan teruk.

    Ketika Ganesh menuju ke arah Aniket, Ganesh menangis sambil merayu-rayu meminta simpati supaya tidak tembak dia. Adik Aniket datang menghampiri Ganesh dengan mengacu pistol.

    Tiba-tiba bunyi tembakan bertalu-talu dan badan adik Aniket mula berdarah akibat tembakan. Aniket dan konco-konco yang lain terperanjat giler bila tengok muka Ganesh sebelum ini yang takut dan menangis boleh bertukar menunjukkan senyuman yang menakutkan.

    Sumber google: Muka Ganesh asalnya takut bertukar menunjukkan senyuman yang menakutkan.

    Ganesh menjadi ganas dengan mengangkat mayat adik Aniket sebagai perisai melindungi dirinya daripada terkena tembakan. Ganesh yang memegang pistol terus menembak bertalu-talu tanpa belas kesian menyebabkan kesemua penjahat terbunuh.

    Kematian Aniket dan konco-konconya di atas kapal tidak dapat dikesan siapa pelakunya termasuk penjahat seorang lagi bernama Abhinay. Ganesh berjaya melepaskan diri. Dan Abhinay mencari siapa pembunuh adiknya pula.

    Sumber google : Abhinay mencari siapa pembunuh adiknya pula.

    Walau pun, filem ini memang tidak logik terutama melibatkan scene pergaduhan tetapi disebabkan filem ini memberikan jalan cerita yang tidak dijangka menjadikan filem ini sangat best dan tidak boring.

    Bila menonton filem ini, kita akan tertanya siapa Ganesh yang sebenarnya, bagaimana dia menjadi seorang gangster yang kejam sebelum ini dan siapa adik perempuan Ganesh sehingga akhir cerita adiknya masih tidak tahu siapa sebenar abangnya..

    Thamizh  merayu jangan tembak abangnya sedangkan Ganesh muka senyum sinis je

    Disebabkan filem Vedalam sebuah filem mencapai box office, filem ini akan dikeluarkan versi Hindi dilakonkan John Abraham…bila nak start shooting … tak comfirm lagi… tunggu je laa..

    Apalagi, jom anda semua menonton filem tamil Vedalam dan mencari jawapannya kesudahan filem ini..

  • Filem Antarabangsa

    Filem Korea : The Dude in Me (2019)

    Filem : The Dude in Me (2019)  | Genre : Komedi, Fantasi | Negara : Korea|Running Time:  2 Jam 02 Minit | Pelakon Utama: Jin Young, Park Sung Woong, Lee Soo Min, Ra Min Ran, Kim Kwang Kyu|  Pengarah:   Kang Hyo-jin

    Sinopsis

    Mengisahkan seorang pelajar sekolah tinggi bernama Dong-Hyun (Jin Young) telah jatuh dari bumbung bangunan terhempap ke atas seorang Ketua Gangster bernama Pan-Soo (Park Sung-Woong) yang ketika itu sedang lalu kawasan tersebut.

    Apabila kedua-dua dimasukkan hospital, sesuatu kejadian ajaib berlaku di antara mereka berdua, roh mereka telah bertukar di antara Dong Hyun dan Pan Soo!

    Review Filem : The Dude in Me (2019)

    Assalammualaikum dan salam sejahtera.

    Review kali ini sebuah filem komedi yang betul-betul lawak dan menghiburkan sehingga jalan cerita selama 2 jam sampai tak perasan sehh…

    Cerita ini berjaya menarik hati penonton dengan watak Pan Soo sebagai gangster yang ditakuti oleh musuh-musuhnya, pandai berlawan, mempunyai badan yang sado, hanya makan makanan berkhasiat, pembersih dan sentiasa berpakaian smart telah tertukar badan kepada budak sekolah bernama Dong Hyun yang berumur 17 tahun yang gemuk, miskin dan sentiasa dibuli kawan-kawan.

    Watak Park Sung-Woong sebagai Ketua Gengster

    Cerita ni menjadi menarik apabila Pan Soo tidak dapat menerima bentuk badan Dong Hyun yang gemuk dan kuat makan. Bila Pan Soo berada dalam badan Dong Hyun, dia terpaksa meneruskan kehidupan sebagai remaja berumur 17 tahun.

    Watak Jin Young sebagai pelajar sekolah yang gemuk

    Di sekolah ramai tidak suka dan selalu membuli Dong Hyun. Pan Soo yang telah berada dalam badan Dong Hyun tidak tahan dengan perangai pelajar-pelajar yang suka membuli lalu melawan balik dengan memukul pelajar tersebut sehingga mereka takut dengan Dong Hyun yang baru.

    Pada suatu hari, Pan Soo mendapat tahu rupa-rupanya kawan perempuan kelasnya bernama Hyun Jung yang selalu kena buli adalah anak kandungnya sendiri semasa dia mempunyai hubungan dengan kekasih lama bernama Mi Sun (Ra Mi Ran).

    Pan Soo yang pada mula nak berhenti sekolah tapi tak jadi kerana nak menjaga anaknya yang sentiasa kena buli dengan pelajar nakal.

    Ketika itulah, Pan Soo bertukar menjadi seorang lelaki yang amik berat dan penyayang terhadap Hyun Jung. Namun Hyun tidak tahu kawan lelakinya itu adalah bapanya Pan Soo.

    Dalam filem ini dibantu juga dengan watak Man Chul (Joon Hyuk Lee) iaitu seorang gangster yang ganas tapi mempunyai sifat melucukan sentiasa setia dengan bos Pang Soo.

    Watak Man Chul setia kepada Pan Soo (Dong Hyun)

    Man Chul telah menjaga Pan Soo ketika dalam keadaan koma. Bila dia mendapat tahu bos dia bertukar badan dan tetap setia membantu bosnya apabila Pan Soo minta bantuan.

    Sambil tu boleh pulak dia nasihatkan bosnya supaya menjaga kesihatan supaya tak kena diabetes, suruh jangan pukul pelajar bila diarah memukul dan selalu mengusik bosnya walau pun Pan Soo seorang yang garang.

    Pan Soo menyuruh Man Chul mengajarkan anak dia seni pertahanan diri supaya tidak lemah berdepan pelajar-pelajar yang membulinya.

    Pada masa yang sama, Pan Soo membuat senaman untuk menguruskan berat badan Hyun.

    Apabila Pang Soo / Dong Hyun menjadi kurus , ramai pula minat dengan Dong Hyun tetapi Pan Soo hanya minat dengan Mi Sun. Masa ini lah, banyak salah faham Hyun Jung kepada Dong Hyun kerana dia ingat Dong Hyun menggatal dengan emaknya Mi Sun.

    Dong Hyun sudah kurus

    Tidak lama kemudian, Dong Hyun yang betul terjaga dari koma dan dia balik ke rumah malangnya bapanya sendiri pun tidak kenal dia kerana wajahnya yang berbeza.

    Bila Dong Hyun palsu terserempak dengan Pan Soo palsu

    Dong Hyun palsu terserempak dengan Pan Soo palsu dan mereka terperanjat lebih-lebih lagi badan Dong Hyun telah menjadi kurus.

    Semasa Pang Soo koma di hospital, kehidupan sebenarnya di dunia gengster menjadi kucar kacir termasuk isterinya yang curang dengannya. Ramai gangster-gangster lain nak rampas kuasanya.

    Ayah mertuanya Pang Soo mendapat tahu anak sendiri telah mengelap duit syarikatnya dan dia bercadang nak menyerahkan syarikatnya kepada menantunya Pang Soo.

    Walau bagaimanapun, Pang Soo menolak mewaris kekayaan mertuanya dan dia hendak menjalani kehidupan biasa. Isteri Pang Soo membalas dendam dengan melanggar Pang Soo.

    Pada ketika itu, badan mereka berdua bertukar semula. Akhirnya Pang Soo dan pembantunya Man Chul berhenti daripada menjadi gangster dan mereka membantu Min Su berniaga. Sementara Dong Hyun dan Hyun Jung mereka berdua akhirnya bercouple.

    Dong Hyun dan Hyun Jung akhirnya couple walaupun tak suka awalnya

    P.s : Tak minat dengan watak Mi Sun yang dilakonkan oleh Ra Min Ran sebab macam terlalu tua untuk berlakon dengan Jung Jin Young. Patut amik pelakon macam Kim Ha Neul, Choi Ji Woo dan paling sesuai Kim Hee Sun.

    Watak Mi Sun sesuai dilakonkan oleh Kim Ha Neul, Choi Ji Woo dan Kim Hee Sun
  • Filem Antarabangsa

    Filem Seram : Eerie (2019)

    Apa khabar semua. Kali ini saya bercadang nak tukar format cara review filem bagi memudahkan pembaca faham dan berminat untuk membaca review filem yang ditulis oleh saya. Tak naklaa orang kata review syok sendiri pulak.

    
    
    
    
    

    Filem : Eerie (2019)  | Genre : Seram, Misteri | Negara : Filipina |Running Time:  1 Jam 50 Minit | Pelakon Utama: Bea Alonzo, Charo Santos-Concio, Jake Cuenca, Maxene Magalona | Pengarah:  Mikhail Red

    Sinopsis

    Filem ini berkisarkan sekitar tahun 1995, seorang guru kaunselor bernama Pat Consolacion yang bertugas di sebuah Sekolah Katolik di Sta Lucia cuba menyelesaikan misteri kematian anak muridnya bernama Clara.

    Pat tidak mempercayai Clara mati akibat dicekik oleh Fidel lebih-lebih lagi Fidel telah bekerja di sekolah tersebut sejak berpuluh tahun.

    Pat mengambil keputusan untuk menyiasat sendiri kematian Clara tanpa pengetahuan pihak sekolah.

    Semasa Pat menjalankan siasatan, dia telah mensyaki Sister Alice terlibat dengan kematian Clara. Sister Alice merupakan seorang pengetua yang tidak disukai oleh pelajar-pelajar kerana sikapnya yang tegas dan garang.

    Pat merasakan Sister Alice hanya mengutamakan reputasi sekolah berbanding keselamatan pelajar-pelajar. Pat telah diberi amaran oleh Sister Alice agar tidak masuk campur kes kematian Clara.

    Semasa Pat siapa pembunuh sebenar Clara, dia bertemu dengan bekas pelajar bernama Eri yang pernah bersekolah tersebut sebelum ini.

    Melalui Eri, Pat telah mengetahui banyak rahsia sekolah termasuk Sister Alice.

    Review Filem Eerin (2019)

    Filem Eerie merupakan sebuah filem seram tipikal berkisarkan misteri pelajar mati di sekolah. Motif utama filem ni, hantu balas dendam ke atas orang yang tak nak kawan dengan dia dengan cara merasuk manusia untuk membunuh .

    Jalan cerita filem ini berlatarkan zaman 1990 an dengan menggunakan persekitaran pada waktu malam sahaja berlaku di sekolah dan asrama membuatkan filem ni seram dan ditambah kejutan yang tidak dijangkakan.

    Bagi menambah keseraman cerita ini, pengarah meletakkan asrama sekolah berkeadaan gelap sahaja dan hanya bergantung lampu di luar bangunan sahaja. Bayangkan pelajar yang hendak pergi ke tandas kena guna lampu suluh.

    Walaupun keseraman ada dalam filem ini tetapi sepanjang tempoh 45 minit, saya masih tak faham apa penceritaan filem ini…. saya menonton hanya nak tahu misteri kematian Clara, Erika dan apa terjadi kepada kawan-kawan Clara.

    Filem ini diselamatkan dengan watak utama Bea Aloza sebagai guru kaunselor yang mempunyai sifat empati yang tinggi, lemah lembut dan mesra dengan pelajar menyebabkan ramai pelajar jumpa mengadu dengannya.

    Kelebihan Pat boleh berkomunikasi dengan roh dan dia sanggup membantu pelajar walaupun pelajar tu sudah mati. Setiap hari Pat bekerja sehingga lewat malam untuk menyelesaikan masalah anak murid. Malah sanggup melanggar peraturan dan dia sendiri dikenakan tindakan diberhentikan kerja.

    Pada awal filem ini, watak Charo Santos-Concio sebagai Sister Alice digambarkan seorang yang menakutkan dan jahat … rupa-rupanya Sister Alice juga menjadi mangsa keadaan dalam kejadian pelajar bunuh diri.

    Secara kesimpulannya, sebagai peminat filem seram khususnya negara Filipina, Eerie bukanlah filem terbaik berbanding filem seram Filipina seperti Feng Sui (2004), Sukoob (2006) dan The Road (2011). Bagi saya, filem ini boleh sahaja ditonton sebagai menambah koleksi tontonan filem anda…

  • Drama Korea

    Teman Lelaki Sempurna dalam drama Korea ‘My Absolute Boyfriend’

    Assalammualaikum dan salam sejahtera,

    Ada ke teman lelaki yang sempurna dalam dunia ini… rupanyer memang ada tapi harganya 10 juta yea… kena tempah dulu dengan syarikat Kronos Heavan kalau nak beli… hahaha

    Semua ini dalam drama korea My Absolute Boyfriend yang baru habis ditayangkan di SBS pada 11 Julai 2019 dengan 36 episod (30 minit). Drama ini ada bertemakan romantik komedi, sedih dan sikit misteri.

    Drama ini merupakan remake dari drama Jepun pada tahun 2008 yang berjudul “Absolute Boyfriend” dan Taiwan tahun 2012.

    Teman lelaki sempurna ini merupakan lelaki robot bernama Zero Nine / Young Goo yang mempunyai ciri-ciri wajah kacak, kuat, romantik, bijak, bertanggungjawab, jujur, rajin, tidak cemburu (robot kan), pandai memasak, dan seorang yang sentiasa positif.

    Sepanjang menonton drama ini, anda cuba bayangkan Zero Nine adalah robot bukan manusia yea…. barulah dapat menghayatinya drama ini…

    Terdapat watak antoganis iaitu Diana seorang sangat kejam yang sepatutnya merupakan tuan kepada Zero Nine. Lagi satu watak, pengurus Geum Eun-Dong juga jahat orangnya yang cuba memutuskan hubungan dengan Da da dengan Ma Wang-Joon.

    Zero Nine juga mempunyai seorang penjaga dari Syarikat Kronos Heaven bernama Nam Bo Won Nine dan sanggup berhenti kerja kerana cuba menyelamat Zero Nine dijual kepada Diana. Dia telah menghantar Zero Nine ke tempat lain dan tidak sengaja bertemu dengan Da Da.

    Da Da tidak sengaja mencium Zero Nine dan menganggap Dada teman wanitanya.

    Walau pun Zero Nine sebuah robot dia mempunyai perasaan cinta, rasa kecewa dan sedih seperti manusia.

    Akibat robot terlebih belajar emosi manusia pasal cinta menyebabkan berlaku kerosakan. Ini kerana Zero Nine mempunyai perasaan cinta yang mendalam dan sanggup berkorban terhadap Da da menyebabkan Zero Nine menjadi terbeban dan berlakunya peleburan.

    Maknanyer badan Zero Nine menghadapi masalah apabila dia sudah ada emosi. Kesannya Zero Nine akan rosak selamanya atau mati.

    Tambah-tambah lagi Da Da pun jatuh cinta dengan Zero Nine. Masa itula… Zero Nine mengambil keputusan yang di luar jangka dan tidak dibuat oleh sebuah robot demi masa depan Da Da.

    Sinopsis My Absolute Boyfriend

    Drama ini mengisahkan seorang make up artis kesan khas bernama Da Da lakonan Bang Min Ah yang baru putus cinta setelah menjalinkan hubungan secara rahsia selama 7 tahun dengan pelakon terkenal bernama Ma Wang Joon lakonan Hong Jong Hyun.

    Pada masa yang sama, Da Da telah menerima sebuah kotak besar di rumahnya dan dia fikir kotak tersebut merupakan peralatan kesan khas kepunyaannya.

    Namun kotak yang diterimanya adalah sebuah robot seperti manusia bernama Zero Nine.

    Dengan secara tidak sengaja, Da Da tercium Zero Nine. Zero Nine terjaga dan mula pandangan pertama terhadap Da Da dan terus memanggil Da Da teman wanita.

    Sejak itu, Zero Nine tidak mahu berpisah dengan Da Da. Sifat Zero Nine penyayang, amik berat dan sentiasa menolong Da Da bila kesusahan lama kelamaan Da Da jatuh hati dengan robotnya.

    Pada masa sama, bekas teman lelakinya Jong Hyun mula hendak kembali kepada Da Da. Tapi Jong Hyun kena bersaing dengan Zero Nine.

    Bermula cinta tiga segi di antara Da da, Zero Nine dan Jong Hyun.

    Walau pun bercinta dengan robot yang sempurna namun banyak rintangan bercinta dengan robot… seperti orang lain tidak boleh tahu Zero Nine sebuah robot dan Zero seorang bijak dan kuat menyebabkan orang lain berasa sangsi dan pelik terhadap Zero Nine.

    Jadi, siapa berminat drama korea yang heronya robot, jangan lupa menonton drama My Absolute Boyfriend.

  • Corat -coret

    Yang Di-Pertuan Agong Yang Ke-16

    Sumber: satujohor.net

    Merafak sembah dan setinggi-tinggi ucapan tahniah kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah sempena Istiadat Pertabalan baginda sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Ke-XVI pada 30 Julai 2019 bersamaan 27 Zulkaedah 1440H.

    Dan setinggi-tinggi tahniah kepada Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Al-Marhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al Haj.

    Sempena pertabalan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Pos Malaysia Berhad hari ini mengeluarkan koleksi khas setem.

    Setem peringatan ini didatangkan dalam denominasi 60 sen, 80 sen dan RM1, memaparkan koleksi potret Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berpakaian rasmi.

    Koleksi Setem dikeluarkan sebanyak 300,000 keping dan dijual di semua pejabat pos di seluruh negara bermula 31 Julai 2019.